Medische risicogroepen krijgen in oktober al een griepprik
Nieuws -> GezondheidBron: VWS / GGD Amsterdam
02-09-2009
Medische risicogroepen krijgen in oktober 2009 al een griepprik- meldt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het gaat vooral om mensen van 60 jaar of ouder, om mensen met een hart of longziekte, nier- of astmapatiënten.
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)
Een dosis antigriep vaccinatie wordt toegediend
De eerste griepprik is tegen het gewone influenzavirus en ongeveer twee weken later wordt de eerste vaccinatie toegediend tegen de Nieuwe Influenza A (H1N1). Weer na drie weken krijgen de mensen een tweede vaccinatie, want volgens de specialisten een prik geeft onvoldoende bescherming. In totaal komen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders in aanmerking voor de drie griepprikken.
Beleidswijziging
Vanaf 15 augustus 2009 worden alleen nog mensen met de nieuwe griep gemeld, die zijn opgenomen in het ziekenhuis of zijn overleden als gevolg van de griep (binnen en buiten het ziekenhuis). Hierdoor is het dagelijks bijhouden van het aantal bevestigde griepgevallen in Amsterdam, zoals voorheen plaatsvond, niet meer mogelijk.
Vaccinatie
De Gezondheidsraad heeft op 17 augustus 2009 minister Klink geadviseerd de volgende (risico) groepen te vaccineren. De minister volgt de aanbevelingen op.
- Personen met een medisch risico conform de indicatie voor de jaarlijkse seizoensgriepvaccinatie, en alle gezonde 60-plussers.
- Zwangere vrouwen uit een medische risicogroep, maar dan alleen tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap. Voor zwangere vrouwen die niet tot een medische risicogroep horen bevelen de deskundigen geen vaccinatie aan.
- Gezondheidszorgpersoneel met mogelijk direct contact met patiënten uit de eerder gedefinieerde medische risicogroepen.
- Gezinsleden en mantelzorgers van mensen met een zeer hoog risico op ernstige ziekte en sterfte door griep.
In september 2009 komt de Gezondheidsraad weer bijeen in verband met de onzekerheid over het beloop en de ernst van de pandemie en het mogelijk ter beschikking komen van nieuwe kennis over kenmerken van patiënten en de vaccins. Dan wordt eventueel besloten bijvoorbeeld ook kinderen en adolescenten (17 t/m 20 jaar) te vaccineren.
Kijk ook op de website: Zo houden we grip op griep