Bijgewerkt: 27 februari 2024

Meekijken tijdens kijkoperaties

Nieuws -> Gezondheid

Bron: VU medisch centrum
16-09-2010

Live meekijken in de operatiekamer

Het VU medisch centrum zet de deuren van zijn operatiekamers op vrijdag 15 oktober 2010 wijd open. Het publiek kan dan in de Amstelzaal van VUmc gelijktijdig vier operaties volgen. Tijdens deze kijkoperaties worden bijvoorbeeld een nier voor transplantatie weggenomen en een prostaat verwijderd.

Er staat ook een echte operatiekamer opgesteld, zodat men zelf een kijkoperatie met een namaakpatiënt kan doen. De pioniers van de kijkoperaties in Nederland geven tekst en uitleg. Men moet zich aanmelden voor deelname via www.vumc.nl/15oktober .

Operatie Amstelveen
(Foto VUmc- 2010)

Kijkoperatie in de VU


Op 15 oktober 2010 organiseert VUmc de publieksdag ‘Kijken naar kijkoperaties’. De chirurgische teams van VUmc voeren verschillende operaties uit voor o.a.; baarmoederkanker, longkanker, liesbreuk, overgewicht en knieklachten. Tevens ziet men hoe een nier, die beschikbaar komt voor transplantatie, met behulp van een kijkoperatie wordt uitgenomen.

Ook wordt de operatierobot ingezet voor het verwijderen van prostaatkanker en om een patiënt van zweethanden af te helpen. Bezoekers aan deze dag kunnen ook zelf een operatie ‘uitvoeren’. Er staat een echte operatiekamer voor de bezoekers klaar met kijkoperatie- instrumenten en een namaakpatiënt.

In maart 1990 werd in Nederland voor het eerst een galblaas verwijderd met behulp van een kijkoperatie de zogenaamde laparoscopie. Deze manier van opereren heeft grote voordelen. Door het gebruik van een kijkbuis en dunne instrumenten, die worden ingebracht door kleine sneetjes, blijft de patiënt een grote pijnlijke operatiewond bespaard.

Inmiddels kunnen veel operaties met deze techniek worden uitgevoerd. VUmc heeft zich ontwikkeld tot het kloppend hart van de laparoscopie in Nederland. Chirurgen van VUmc lopen zo voorop in de toepassing van de nieuwste technieken.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.