Bijgewerkt: 27 september 2024

Meer corona virusdeeltjes in het rioolwater in Nederland

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
26-09-2024

De circulatie van SARS-CoV-2 in Nederland nam afgelopen week toe in de verschillende bronnen. Het landelijk gemiddelde aantal virusdeeltjes in het  rioolwater is in week 38 (16 t/m 22 september 2024) gestegen ten opzichte van de week ervoor (+33%) – meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op 25 september 2024.

Het aandeel deelnemers met een positieve corona-testuitslag in Infectieradar was afgelopen week 1,2% en was de week daarvoor 0,9%. In 15% van de monsters die afgelopen week zijn afgenomen bij een deel van de patiënten die de huisarts bezochten met luchtwegklachten, werd SARS-CoV-2 aangetoond. Op basis van het aantal laboratoria dat afgelopen week in de Virologische Weekstaten positieve SARS-CoV-2 testen heeft gemeld, is het aantal positieve testen hoger dan het aantal meldingen die vorige week door deze laboratoria zijn gedaan.

Foto Amstelveen
(Bron RIVM - 2024)

Gemiddelde virusvracht SARS-CoV-2 tussen 2019-2024


Naast het SARS-CoV-2 zorgen ook andere virussen en bacteriën voor luchtweginfecties. Zie hier voor een uitgebreidere toelichting op de actuele situatie omtrent luchtweginfecties in Nederland. Kijk voor de meest actuele situatie over varianten van SARS-CoV-2 hier.

Langdurige klachten. Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat iemand herstelt na COVID-19. Een deel van de mensen blijft lang klachten houden na een coronabesmetting. Dit heet post-COVID of Long COVID. Sinds 28 juni 2024 is er een nieuw onderzoeksportaal geopend voor mensen met post-COVID.

SARS-CoV-2? Het ernstig acuut respiratoir syndroom coronavirus 2 (SARS‑CoV‑2) is een stam van het coronavirus die COVID-19 veroorzaakt, de luchtwegaandoening die verantwoordelijk is voor de COVID-19-pandemie.

SARS-CoV-2 is een stam van de soort Betacoronavirus pandemicum (SARSr-CoV), net als SARS-CoV-1, het virus dat de SARS-uitbraak van 2002-2004 veroorzaakte. Er zijn door dieren overgebrachte coronavirusstammen die nauwer verwant zijn aan SARS-CoV-2, waarvan de meest bekende verwant het BANAL-52 vleermuiscoronavirus is. SARS-CoV-2 is van zoönotische oorsprong; de nauwe genetische gelijkenis met vleermuiscoronavirussen suggereert dat het is ontstaan uit een dergelijk door vleermuizen overgebracht virus.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.