Bijgewerkt: 21 november 2024

Meer weten over het ebola virus?

Nieuws -> Gezondheid

Bron: WHO / RIVM / Wikipedia
08-08-2014

In maart 2014, was er een uitbraak van het Ebola-virus in het West-Afrikaanse land Guinee. Dit is de eerste virus Ebola-uitbraak, die in de regio is geregistreerd. Er werden vanaf 10 april 157 vermoedelijke en bevestigde gevallen en 101 doden gemeld in Guinee, 22 verdachte gevallen in Liberia, waaronder 14 sterfgevallen, 8 verdachte gevallen in Sierra Leone, waaronder 6 doden en 1 verdacht geval in Mali.

Eind juni 2014 was het dodental 390 en meer dan 600 gevallen werden gemeld. Uiterlijk op 23 juli 2014 had de World Health Organization 1201 bevestigde gevallen, waaronder 672 doden gemeld, sinds de epidemie in maart begon. Op 31 juli 2014 meldde WHO dat het dodental 826 was bereikt van 1440 gevallen.

Het Emory University Hospital was het eerste Amerikaanse ziekenhuis dat de zorg voor mensen, blootgesteld aan Ebola, in behandeling nam. Twee Amerikaanse medische zorgverleners, Kent Brantly en Nancy Writebol, werden blootgesteld tijdens de behandeling van geïnfecteerde patiënten in Liberia. Er werden regelingen voor hen getroffen door met speciale vliegtuigen over te brengen naar Emory. Emory Hospital heeft een speciaal ingebouwde isolatie-eenheid opgezet in samenwerking met de CDC om mensen blootgesteld aan bepaalde ernstige besmettelijke ziekten te behandelen. Op 2 augustus 2014 werd Brantly ingevlogen via Dobbins Air Force Base in Marietta , Georgia, en overgebracht naar het Emory Hospital.

Op 8 augustus 2014 heeft de World Health Organization (WHO) de Ebola-uitbraak in West-Afrika tot een internationale volksgezondheid noodsituatie verklaard, die een buitengewone reactie vereist om de verspreiding ervan tegen te houden. WHO kondigde aan dat de Ebola-uitbraak de grootste en langste in de geschiedenis is en zo zorgwekkend, dat een internationale medische noodtoestand werd uitgeroepen. WHO heeft soortgelijke calamiteiten voor de varkensgriep pandemie verklaard in 2009 en voor polio in mei 2014.



Ebola?

Ebola, of Ebola hemorragische koorts is een ernstige humane virusziekte veroorzaakt door het Ebolavirus. Het ebolavirus is een geslacht van virussen uit de familie filovirussen (Filoviridae) en verwant aan het Marburgvirus. De ziekte veroorzaakt een hoog sterftecijfer en er is op dit moment geen specifieke behandeling, of geneesmiddel beschikbaar tegen dit virus. De ziekte is zeldzaam en komt typisch voor in de vorm van regionale uitbraken in landen in midden Afrika. De naam Ebola komt van de gelijknamige rivier in Congo, waar in 1976 een uitbraak plaatsvond en Ebola voor het eerst herkend en aangetoond werd. In dat jaar waren er uitbraken in Soedan en het toenmalige Zaïre (nu de Democratische Republiek Congo). Ebola veroorzaakte in de jaren daarna meerdere epidemieën in Afrikaanse landen. Recent, begin 2014, is er ook een uitbraak gerapporteerd in West-Afrika, in het regenwoudgebied van Guinee, aan de grens met Sierra Leone en Liberia.

In Afrika overlijdt meer dan de helft van de patiënten. Het is onbekend of dit beïnvloed wordt door minder goede medische voorzieningen. Er is geen vaccin of goede behandeling tegen Ebola beschikbaar. De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit het bestrijden van de complicaties.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2014)

Electronen microscoop foto van een Ebola-virus virion, gemaakt door CDC microbioloog Cynthia Goldsmith. Deze ingekleurde foto is gemaakt met een transmissie-elektronenmicroscoop (TEM)


Besmetting en ziekteverschijnselen

Vleermuizen zijn de meest waarschijnlijke bron voor filovirussen. De virussen zijn aangetroffen in verschillende vleermuissoorten die in Afrika leven. Zij verspreiden het virus onder meer via hun ontlasting. Verschillende dieren in het Afrikaanse tropische regenwoud kunnen met het virus worden besmet, zoals chimpansees, gorilla’s en antilopen. Als mensen deze dieren slachten en eten, kunnen zij het virus ook krijgen.

Het virus is via alle lichaamssappen overdraagbaar. De versie die in Congo-Kinshasa voorkomt, is waarschijnlijk overdraagbaar via direct contact met de patiënt (verpleging), of het dode lichaam, maar kan ook overgebracht worden door het slachten en opeten van een ziek dier. De tijd tussen het oplopen van het Ebolavirus en ziek worden is gemiddeld een week. Bij primaten en mensen veroorzaakt Ebola, een ernstige afwijking in het bloed, waardoor inwendige bloedingen ontstaan. Een patiënt is besmettelijk als er klachten ontstaan zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn. Daarnaast kan er nog een groot aantal andere klachten ontstaan. Het meest kenmerkende van de ziekte is, dat het virus ontstekingen van kleine bloedvaatjes kan geven. Het gevolg daarvan is, dat patiënten op verschillende plaatsen in het lichaam bloedingen kan krijgen. Op dat moment is de patiënt het meest besmettelijk. Eenmaal besmet is er een grote kans op overlijden. Mensen kunnen, als zij ziek geworden zijn, andere mensen besmetten via direct contact met bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel en zweet. Verspreiding van het virus via de lucht (bijvoorbeeld door niezen of hoesten), is nog nooit aangetoond.

Bestrijding en preventie

Een Ebola-uitbraak wordt bestreden door patiënten snel te herkennen en af te zonderen (te isoleren), zodat er geen nieuwe besmettingen plaatsvinden. Mensen die in direct contact zijn geweest met een patiënt worden een tijdlang gevolgd/gemonitord om te kijken, of zij ook ziek worden. Is dat het geval, dan worden zij ook meteen opgenomen in het ziekenhuis, waarbij zij afgezonderd van andere patiënten worden verpleegd. Door een bloedonderzoek kan men in het laboratorium aantonen of mensen besmet zijn.

WHO

The World Health Organization geeft advies voor reizigers (in het Engels) hier.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.