Bijgewerkt: 15 april 2024

Mijn God, mijn computer is gekaapt en hij vraagt losgeld!

Nieuws -> Internet

Bron: Fraudehelpdesk/Politie NL
01-10-2014

Momenteel zijn er verschillende computervirussen in omloop die resulteren in een van de volgende schermen en een geblokkeerde computer. Is dit u ook overkomen? Klik dan op de van toepassing zijnde afbeelding voor een stappenplan om het virus van uw computer te verwijderen. Deze stappenplannen komen van PC web plus – informeert ons de Fraudehelpdesk.

Er bestaan bepaalde virussen die proberen je geld te laten betalen om van het virus af te komen. Deze virussen, ook wel ransomware genoemd, kapen je computer door bijvoorbeeld documenten en foto's te versleutelen, waardoor ze niet meer voor jou toegankelijk zijn. Het virus meldt, dat je een geldbedrag moet betalen om van de versleuteling af te komen. Meestal krijg je na betaling geen werkende oplossing. Betaal dan ook nooit! Want betalen heeft geen zin.

Voorbeelden van ransomware

Een eerste voorbeeld is de zogenaamde KLPD-ransomware. Meer informatie hierover is te lezen op de website van de politie: https://www.politie.nl/onderwerpen/ransomware.html. Een voorbeeld van wat een slachtoffer van de KLDP-ransomware ziet, vind je hieronder:

Foto Amstelveen
(Bron Politie NL - 2014)

Screenshot van een gekaapte computer met het ransomware scherm


Cryptoware

Een variant van malware die lijkt op ransomware is cryptoware. Een virus, dat je bestanden vergrendelt en onherstelbaar vernietigt. De enige maatregel om je te wapenen tegen deze vorm van cybercriminaliteit is regelmatig back-ups maken en deze niet aan de computer verbonden te houden. De politie adviseert slachtoffers met klem om niet te betalen. Volledige ontsleuteling vindt meestal niet plaats en door te betalen worden juist nieuwe aanvallen uitgel
okt. Preventie is het enige antwoord op deze vorm van criminaliteit. Meer informatie over cryptoware en preventieve maatregelen zijn te vinden in het bestuurlijk advies cryptoware.Up-to-date

De kans op besmetting kan worden verkleind door het besturingssysteem en programma’s altijd up-to-date te houden, door niet te surfen op het internet zonder antivirusprogramma, door geen onbekende bijlagen van e-mails te openen en door alert te zijn bij het downloaden van software, muziek, films, tv-series, PDF’s en andere bestanden. Besmetting is nooit volledig te voorkomen. Soms raken computers besmet via een reguliere website die door de criminelen is gehackt. Een besmetting met ransomware zegt dus niets over het (surf)gedrag van de computergebruiker.

Voor slachtoffers van de malware CryptoLocker lijkt er een andere mogelijkheid te zijn om hun bestanden terug te krijgen. Op 6 augustus 2014 hebben twee securitybedrijven een webapplicatie beschikbaar gesteld die de CryptoLocker-versleuteling ongedaan kan maken. Waarschuwingsdienst.nl heeft deze webapplicatie niet getest.

Ben je slachtoffer van CryptoLocker, dan kun je op deze site proberen de sleutel te krijgen om je bestanden te ontsleutelen. De site richt zich in principe op organisaties die data kwijt zijn geraakt aan CryptoLocker. De instructies kunnen voor individuele eindgebruikers wat te technisch zijn. Vraag om hulp bij een technisch bekwame vriend, of kennis als je er niet uit komt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.