Bijgewerkt: 4 december 2022

Minder geluidshinder met stille(r) achterzijde woning

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
06-11-2013

Mensen die aan een drukke weg wonen ervaren minder hinder door verkeersgeluid, als hun woning ook een stille zijde heeft. Een stille zijde - doorgaans de achterzijde van een woning- vermindert ook de kans op slaapverstoring. Dit blijkt uit literatuuronderzoek van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Verschil vergelijkbaar met 2 tot 8 decibel

De invloed van stille zijden op hinder is -in grootte- vergelijkbaar met het effect van 2 tot 8 decibel minder geluid op de gevel bij woningen zonder stille zijden. Dit is bijvoorbeeld vergelijkbaar met situaties met aanzienlijk minder verkeer, of met een beduidend grotere afstand tussen de weg en de voorgevels.

decibel Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

59 dB (decibel) is gemeten in een achtertuin van een woning in Amstelveen, ongeveer 80 meter van de rijksweg A9 om 10 uur 's ochtends bij droog weer, want als het regent gaat de decibelmeter veel hogere waarden aangeven


Het is daarom zinvol om gemeenten en projectontwikkelaars te informeren over de positieve invloed van een stille zijde en over de akoestische kwaliteit die daarbij hoort. Ondanks de positieve invloed van de stille zijde op hinder, is het voorkomen van een hoge geluidbelasting terecht het aandachtspunt in het omgevingsbeleid.

Een geluidbelasting onder de voorkeurswaarde –zoals de regelgeving stelt- is het beste uitgangspunt voor de bescherming van bewoners tegen geluid. Geluid kan naast hinder en slaapverstoring ook andere gezondheidseffecten veroorzaken, zoals hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Het is nog nauwelijks onderzocht, of een stille zijde ook hierop een positieve invloed heeft.

decibel Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

82 dB (decibel) is gemeten in de voortuin van een woning in Amstelveen, ongeveer 80 meter van de rijksweg A9, dus dat scheelt +23 dB!


Geluidsoverlast?

Geluidsoverlast is het storend, of overmatig lawaai, dat de activiteit van menselijke of dierlijke leven kunnen schaden. De bron van de meeste geluidsoverlast buitenshuis wereldwijd wordt voornamelijk veroorzaakt door machines en transportsystemen, motorvoertuigen, vliegtuigen en treinen.

Deze buitenruis wordt samengevat door het woord omgevingslawaai. Zwakke stedelijke planning kan aanleiding geven tot hoge mate van geluidsoverlast, zoals dat kunnen mensen ervaren, die langs niet overdekte snelwegen wonen, bijvoorbeeld bij rijksweg A9 ter hoogte van Bijlmermeer en Amstelveen.

decibel Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

33 dB (decibel) is gemeten in de woonkamer van een woning in Amstelveen ongeveer 80 meter van de rijksweg A9, dus dat scheelt -49 dB! De woning is een paar jaar geleden volledig verbouwd en de isolatie aangepast en dat scheelt. Helaas komt de fijn stof gewoon binnenstromen in de woning met alle gevolgen, die daaruit voortkomen


Rijbaan geluid kan worden verminderd door het gebruik van geluidsschermen, beperking van de snelheden van voertuigen, verandering van rijbaan oppervlaktestructuur, beperking van zware voertuigen, gebruik van verkeerscontroles, verminderen van remmen en accelereren en het ontwerp van de autobanden veranderen.

Decibel (dB)?

De decibel (dB) is een logaritmische eenheid die de verhouding tussen twee waarden van een fysische grootheid (meestal gemeten in eenheden van energie, of intensiteit) uitbeeldt. Een decibel is een tiende van een bel, een zelden gebruikte eenheid genoemd ter ere van Alexander Graham Bell, een Brits uitvinder, autodidact en de oprichter van de telefoonmaatschappij Bell.

De decibel werd oorspronkelijk in de telefonie gebruikt om de signaalverzwakking, dus het vermogensverlies, in kabels aan te duiden. In de akoestiek wordt meestal de decibel gebruikt om het geluidsniveau weer te geven.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.