Bijgewerkt: 28 juni 2022

Minister Edith Schippers begon de nieuwe kabinetsformatie te verkennen

Nieuws -> Politiek

Bron: Rijksoverheid
20-03-2017

Edith Schippers is op maandag 20 maart 2017 begonnen aan haar werk als verkenner voor de kabinetsformatie. Alle lijsttrekkers komen vandaag bij haar langs. Mark Rutte (VVD) was om 8.30 uur als eerste aan de beurt. De gesprekken zijn in het gebouw van de Tweede Kamer, om precies te zijn de Stadhouderskamer uit 1790.

Verkenner Edith Schippers gaat met de lijsttrekkers bekijken welke opties er zijn voor een nieuw kabinet. De volgorde van de gesprekken volgt zo veel mogelijk de verkiezingsuitslag: Mark Rutte (VVD), Jesse Klaver (GroenLinks), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Geert Wilders (PVV), Emile Roemer (SP), Lodewijk Asscher (PvdA), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Marianne Thieme (PvdD), Henk Krol (50PLUS), Kees van der Staaij (SGP), Tunahan Kuzu (DENK), Thierry Baudet (FvD).

Foto Amstelveen
(Foto Tweede Kamer der Staten-Generaal / Jeroen van der Meyde - 2017)

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib ontving op donderdag 16 maart 2017 verkenner Edith Schippers (l) in de Stadhouderskamer voor een gesprek. Ze hebben de opdracht voor een verkenning omgezet in concrete afspraken


Een dag na de verkiezingen, op donderdag 16 maart 2017, kwamen de lijsttrekkers bij elkaar, op verzoek van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Toen hebben zij hun opvattingen over de inrichting van de kabinetsformatie kenbaar gemaakt. Edith Schippers werd hierbij voorgedragen door de VVD. Zij kon rekenen op breed draagvlak bij de aanwezige lijsttrekkers. Na afloop heeft de Kamervoorzitter koning Willem-Alexander geïnformeerd over de uitkomsten van de bijeenkomst. Dit deed ze in overleg met alle lijsttrekkers.

Foto Amstelveen
(Foto Tweede Kamer der Staten-Generaal / Jeroen van der Meyde - 2017)

Op donderdag 16 maart 2017 kwamen de lijsttrekkers die op basis van de voorlopige verkiezingsuitslag zijn gekozen bij elkaar, op verzoek van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Deze lijsttrekkers hebben hun opvattingen over de inrichting van de kabinetsformatie kenbaar gemaakt


Het debat over de verkiezingsuitslag is op donderdag 23 maart 2017, als de nieuwe Kamer ermee instemt tenminste. Donderdag is de eerste dag, dat de Tweede Kamer in de nieuwe samenstelling vergadert. Edith Schippers heeft het verzoek gekregen om uiterlijk woensdag(ochtend) 22 maart verslag uit te brengen. Dat verslag wordt op dat moment openbaar gemaakt. Edith Schippers wordt ook uitgenodigd om bij het debat op 23 maart aanwezig te zijn, zodat zij eventuele vragen over haar verslag in de plenaire zaal kan beantwoorden.

De rol van een verkenner is niet wettelijk vastgelegd. Het doel van een verkenner is om de dagen tot aan de installatie van de nieuwe Tweede Kamer (23 maart 2017) te gebruiken voor een eerste verkenning naar samenwerkingsmogelijkheden. De bevindingen van de verkenner kunnen dan worden betrokken in het debat over de verkiezingsuitslag. Het debat over de verkiezingsuitslag moet ertoe leiden dat de Kamer één, of meer informateurs aanwijst, de opdracht en termijnen vaststelt, en besluit over de manier, waarop de Koning wordt geïnformeerd over het verloop van de kabinetsformatie. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de VVD keert niet terug in een nieuw kabinet.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.