Bijgewerkt: 2 maart 2024

'Miss Piggy+' gekozen tot FleurPrimeur Roos 2010

Nieuws -> Aalsmeer

Bron: FloraHolland
14-10-2010

Rozeninkopers van FloraHolland hebben de roze 'Miss Piggy+' gekozen tot FleurPrimeur Roos 2010. Arnold Hordijk, commercieel directeur van FloraHolland,  onthulde deze FleurPrimeur Roos in de stand van FloraHolland op de Horti Fair. De roos werd omschreven als 'eye catching, vernieuwend, goed houdbaar en prettig geurend'.

De 'Miss Piggy+'-cultivar was al genomineerd voor De Glazen Tulp 2010. 'Miss Piggy' is veredeld door Lex+ the Rose Factory en aangevoerd door Lex+ en De Singel. Een zichtbaar blije Puk van den Bulk van De Singel en Cor den Hartog van Lex+  namen de titel in ontvangst.

De eervolle tweede plaats wordt bekleed door de winnaar van de Glazen Tulp 2010, de roze 'Deep Water' van veredelaar Rosen Tantau, aangevoerd door Zuurbier & Co en Sjaak van der Hulst. Door inkopers wordt deze cultivar gewaardeerd vanwege haar speciale kleurschakering, uitstraling, commerciële toepasbaarheid, goede houdbaarheid en vernieuwende kleur.

Goede houdbaarheid, mooie grote bloem, schitterend wit en opvallende geur zijn enkele van de gewaardeerde eigenschappen van 'White Naomi'. Om deze eigenschappen nomineerden de inkopers deze roos als derde FleurPrimeur Roos 2010. 'White Naomi', veredeld door Schreurs, wordt dagelijks bij FloraHolland aangevoerd door Roseworld en Mermin rozen.

FleurPrimeurs van voorgaande jaren: de Ere-FleurPrimeur

Miss Piggy Amstelveen
(Foto Frank Bonnet - 2010)

Een blije Puk van den Bulk van kwekerij 'De Singel' met de FleurPrimeur Roos van 2010: Miss Piggy+


Naast de FleurPrimeur Rozen van 2010 was er ook aandacht voor enkele zeer geslaagde FleurPrimeur-cultivars uit voorgaande jaren. Een bijzondere prijs werd door Arnold Hordijk uitgereikt voor de roze trosroos 'Mimi Eden'. Deze cultivar werd in 2002 FleurPrimeur Roos vanwege haar kleurencombinatie en rijk gevulde bloemen.

Al jaren is 'Mimi Eden' één van de belangrijkste in het trosrozensortiment. Daarnaast heeft zij volgens Hordijk ook een sortimentsverandering teweeggebracht en bijgedragen aan de populariteit van rijk gevulde trosrozen.

De 'Mimi Eden' werd bekroond met de titel 'Ere-FleurPrimeur 2001-2010'

Lex+ succesvolste veredelaar 2001-2010. Ook de veredelaars zijn in het zonnetje gezet. Zij zijn tenslotte de motor achter de vernieuwingen. Arnold Hordijk benoemde enkele veredelaars die dit afgelopen decennium regelmatig terugkomen bij de genomineerde producten en de prijswinnaars van de FleurPrimeur Roos-titel.

De meeste genomineerde en winnende cultivars zijn veredeld door Lex+ the Rose Factory. Met zeven nominaties en maar liefst vijf maal de eerste prijs schittert deze veredelaar door innovatie en kwaliteit, de kenmerken van FleurPrimeur.

'Prima Donna+', 'Talea+', 'Sweet Avalanche+', 'Avalanche+ Peach' en dit jaar 'Miss Piggy+' hebben alle de titel FleurPrimeur Roos van het jaar gewonnen. Lex Voorn en Cor den Hartog ontvingen uit handen van Arnold Hordijk een uniek ingelijste collectie certificaten van hun winnende cultivars van de afgelopen jaren.

Glazen Tulp verkiezing

Het was de laatste FleurPrimeur Roos uitreiking tijdens de Horti Fair. Rozeninkopers kunnen in 2011 nog steeds stemmen op hun favoriete cultivar. Maar de nominaties zullen dan meedoen in de Glazen Tulp-verkiezing. De rozen vallen hierbij in de categorie snijbloemen, naast de categorieën tuinplanten, kamerplanten en concepten. De Glazen Tulp is in de sierteeltsector dé award die FloraHolland jaarlijks uitreikt voor de beste marktintroductie van het jaar.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.