Mobiele apparatuur boefproof maken
Nieuws -> InternetBron: Rijksoverheid
28-09-2016
Minder dan een op de vijf Nederlanders heeft zijn smartphone, laptop of tablet zodanig beveiligd dat hij zijn mobiele apparatuur bij diefstal onbruikbaar kan maken. Hierdoor loopt ruim 80% van de Nederlanders het risico, dat persoonlijke gegevens na diefstal op straat belanden. Daarom roept minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) Nederlanders op hun mobiele apparaat ‘Boefproof’ te maken. Ook 13 partijen uit de telecom- en ICT-sector, die zijn aangesloten bij branchevereniging Nederland ICT, maken zich sterk voor deze betere beveiliging. Daarom is op woensdag 28 september 2016 een actieplan ondertekend om diefstal van mobiele apparatuur en misbruik van mobiele data terug te dringen.
“Vanuit de overheid stimuleren we, dat mensen hun mobiele apparatuur Boefproof maken om diefstal terug te dringen,” zegt minister Van der Steur. Sinds de start van de Boefproof-campagne in 2014 is het aantal gestolen smartphones met 30% gedaald. “Onze vorige Boefproof-campagnes zijn een fantastisch voorbeeld van samenwerking. Naar aanleiding van dit succes voegen wij dit jaar ook tablets en laptops toe aan deze campagne,” vervolgt Van der Steur.
“Het belang van goede beveiliging van zowel apparatuur als data wordt in de sector breed gedragen. Dat blijkt uit de steun voor het actieplan”, aldus Jeannine Peek, voorzitter Nederland ICT en algemeen directeur Dell Technologies. “De sector beseft dat hier sprake is van een maatschappelijke verantwoordelijkheid en werkt daarom graag mee aan de Boefproof-campagne.”
(Bron Boefproof - 2016)
Ga naar 'Instellingen'; Ga naar 'Google'; Ga naar 'Beveiliging'; Ga naar 'Zet de locatie vanuit apparaat op afsta..' en 'Op afstand vergrendelen...' aan en dan is je Samsung smartphone boefproof
Boefproof maken is het activeren, of installeren van een anti-diefstalfunctie op je mobiele apparaat, waardoor je deze op afstand kunt blokkeren. Denk hierbij aan een functie zoals ‘vind mijn smartphone/tablet’ en speciale anti-diefstal software. Hierdoor wordt het gestolen apparaat waardeloos voor dieven en hebben ze geen toegang tot e-mail, foto’s en vertrouwelijke documenten. Op dit moment is bijna een kwart van de smartphones Boefproof (23,6%), gevolgd door tablets (17,7%) en laptops (12,2%).
Recent onderzoek in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie, toont aan dat 43,1% van de Nederlanders niet weet, dat zij hun mobiele telefoons en laptops zo kunnen instellen dat deze onbruikbaar worden bij diefstal. Hierbij geeft 40,3% van de Nederlanders aan niet te weten hoe je je mobiele apparaat Boefproof maakt, terwijl dat in de praktijk eenvoudig is.
De deelnemende bedrijven zijn zowel hardware fabrikanten, als providers. Deelnemende fabrikanten zijn Microsoft Nederland, Samsung Electronics Benelux, Apple Inc., Dell Technologies, HP Netherlands, Sony Mobile Communications, Huawei Technologies (Netherlands) B.V. De deelnemende providers zijn KPN, T-Mobile Netherlands B.V., Ziggo, Simyo, Vodafone Nederland en Tele2.
De private partijen spannen zich zoveel mogelijk in dat klanten hun mobiele apparatuur Boefproof kunnen maken en zullen dit ook nadrukkelijker onder de aandacht brengen bij hun klanten. Het ministerie zet via de landelijke Boefproof campagne in op het breed verspreiden van preventietips via social media, Facebook en abri’s om zo het gebruik van de beveiligingsmogelijkheden extra te stimuleren. Ga naar www.boefproof.nl voor meer informatie over hoe je je smartphone, tablet en laptop Boefproof maakt.
“Naast de minister van Veiligheid en Justitie hebben ook verschillende providers en hardwarefabrikanten het plan ondertekend. Onder hen zijn onder meer Apple, Microsoft, Samsung, Huawei, KPN, T-Mobile en Vodafone. Zij gaan de mogelijkheid om apparaten Boefproof te maken nadrukkelijker bij hun klanten onder de aandacht brengen. Sim Only-provider Simyo doet dit op zijn blog al met een uitgebreid artikel, waarin tips staan hoe je een telefoon beter beveiligt en wat je kunt doen als je telefoon is gestolen.”