Bijgewerkt: 26 april 2024

Museum JAN viert Jan Verschoor 80 jaar

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum JAN/Amstelveenweb
13-05-2023

Op 12 mei 2023, een mooie zonnige vrijdagmiddag iets na half vijf, liep het oude Dorp van Amstelveen weer vol met auto’s, fietsers en voetgangers. Ze liepen niet zomaar rond, nee iedereen ging naar Museum JAN. Daar vond voor genodigden de viering plaats van de tentoonstelling ‘Jan Verschoor in Beeld’   vanwege het feit dat Jan Verschoor de prachtige leeftijd van 80 jaren heeft bereikt.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Museum JAN op 12 mei 2023 vlak voor de viering van Jan Verschoor zijn 80ste verjaardag

De entreedeur werd zoals iedereen gewend is bij een speciale gelegenheid geopend door Carla die er weer beeldschoon uitzag inclusief prachtige schoentjes. Ze had het druk want er kwamen heel veel gasten binnen, zoals kunstenaars, voormalige vrijwilligers van museum JAN en natuurlijk burgemeester van Amstelveen Tjapko Poppens, raadsleden en wethouder Raat. Die was de dag ervoor jarig geweest, maar dat even terzijde. De hekkensluiter was Jan van Zanen, Ereburger van Amstelveen en thans burgemeester van Den Haag.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Rob van den Helder (voorzitter van het Museumhuis) en Jubilaris Jan Verschoor aan de prosecco


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Darshan Sloot (Directeur van de ondernemersvereniging) en Jan van Zanen ontmoeten elkaar weer - gezellig!

Richting de grote zaal waar het best al aardig op temperatuur was, kreeg men desgewenst een heerlijk glas prosecco en anders was er de grote tafel met allerlei andere dranken, maar voornamelijk wijnen. Iedereen dronk natuurlijk lekker door want dat is gebruikelijk bij deze grote festijnen. Toen de eregasten Jan Verschoor, zijn man Rob Brünnmayer, Jan van Zanen en burgemeester Poppens hun plaats hadden ingenomen, nam Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN het woord.

Zij heette allen welkom bij de viering van de 80ste verjaardag van ‘onze’ Jan. Zij vervolgde haar speech met: ‘een memorabele leeftijd en ik heet speciaal welkom de burgemeester van Amstelveen, Tjapko Poppens, de burgemeester van Den Haag Jan van Zanen en Jan en Rob natuurlijk. Ik spreek ook namens Rob van den Helder, voorzitter van de Stichting Museumhuis en ik zou iedereen wel bij naam willen noemen, want ik weet hoe belangrijk u allen bent voor Jan. Jullie betekenen veel voor hem, veel voor het museum vandaar dat we hier bij elkaar zijn om het glas te heffen op deze fantastische leeftijd, 80. Maar dat is niet alles, Jan en Rob zitten ook al 60 jaar in het vak, want 60 jaar geleden zijn ze gestart en van die 60 jaar al 30 jaar met hart en ziel verbonden aan deze mooie plek. Ook zijn ze met woonhuis en werkplek verbonden aan dit museum, dus reden genoeg om dat te vieren.'

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN spreekt Jan Verschoor toe

Het is ook alweer bijna 5 jaar geleden dat ik in de voetsporen van Jan mocht treden en het was voor mij erg bijzonder. Het was voor mij de eerste keer dat ik een museum binnenstapte waar de oud-directeur woonde en rondloopt en je dan ongevraagd advies geeft. Het geluk was dat we het gelijk goed met elkaar konden vinden. Jan vertelt prachtige verhalen over het ontstaan van het museum en ik heb oprecht heel veel van Jan geleerd. We zitten heel anders in elkaar, we hebben een heel andere achtergrond en ik heb heel veel bewondering Jan, voor hoe jij dit museum al die jaren hebt gerund. Ik heb wijze lessen de afgelopen jaren van je meegenomen en ik hoop er nog veel van je te krijgen. Het is niet alleen bewondering en de zakelijke klik die we hebben, want ik merk dat als ik met mijn gezin op vakantie ga, ik mijn vader en mijn schoonvader even bel, maar ik bel ook jou Jan.

We hebben een ontzettend goede band en dat geldt niet alleen voor mij maar ook voor mijn collega Tomas Hillebrand die eigenlijk opgegroeid is onder jullie vleugels. Heel veel gastvrijwilligers, dames en heren, werken hier al jaren werken met zoveel plezier en dat komt allemaal door jou Jan. Dat zegt iets over jou en over wat jij hier hebt neergezet samen met Rob, dit museum heeft een verbindende kracht, jij hebt een verbindende kracht. Dat is heel bijzonder en dat gaan we vieren vanuit het museum op drie manieren.’

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Werken van Jan Verschoor op lage sokkels zodat de doeken van Sam Francis goed in beeld blijven

‘De eerste manier manier is dat we dit voorjaar een prachtige tentoonstelling hebben ingericht in de vleugel met werk van Jan Verschoor. We wilden werk laten zien dat normaal juist nièt te zien is voor het publiek, dus we hebben van een aantal bruikleners vroeg werk mogen laten zien van Jan als eerbetoon aan zijn 80ste geboortejaar. Dat hebben we gedaan in de entourage van een andere hommage Sam Francis, ook een grote naam in dit museum. Hij viert dit jaar zijn 100ste geboortedag maar daar is hijzelf niet meer bij. De grote bruikleengever achter deze collectie is Nico Delaive, hartelijk dank dat wij al die prachtige werken mochten lenen. We laten werk van Sam Francis zien wat normaal door niemand te zien is en er hangt ook een 7 meter lang doek dat 30 jaar opgerold heeft gezeten. Het levert een hele mooie combinatie op met het werk van Jan. Ik denk dat menig bezoeker een zucht slaakt als ze de combinatie van Sam en Jan’s werk zien omdat het typisch een combinatie voor Van der Togt is, want het was Jan Verschoor die Sam Francis introduceerde bij Jan van der Togt. Een heel mooi eerbetoon aan jouw werk.’

‘De tweede manier waarop we jouw verjaardag vieren is een cadeau dat we jou aanbieden. We hebben een film gemaakt, een minidocumentaire over het leven en werk van Jan en Rob hier in het museum. Het leuke is dat deze vanavond in première gaat en draait in het filmhuisje in de vleugel en duurt ongeveer 20 minuten. De film blijft in het museum dus die is ook op een ander moment nog te bekijken in alle rust’.


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen naast de Ereburger van Amstelveen Jan van Zanen
met daarnaast weer Jan Verschoor

‘De derde manier is vanavond want er moet natuurlijk feest gevierd worden en dat doen we met een uitgebreid verjaardagsfeest. Je bent omringd door iedereen die belangrijk voor je is geweest en je wil ook graag toegesproken worden. Nou hebben we daar iemand voor uitgenodigd en het leuke is, Jan heeft een boek uitgebracht in 2021 en daar hebben heel wat mensen in geschreven, waaronder de spreker van zo meteen.
Ik ga even citeren wat hij daarin heeft geschreven, de huidige burgemeester van Den Haag, de voormalige burgemeester van Amstelveen, ereburger van Amstelveen, Jan van Zanen, schreef in het boek van Jan Verschoor de volgende woorden over hun bijzondere band. “Steeds verwelkomde hij mij hartelijk en vertelde op enthousiasmerende wijze over werken die op dat moment in het museum te zien waren. Mijn liefde voor de kunst is er alleen maar door gegroeid. Jan was ook degene die mij bij nacht en ontij vroeg om hoge gasten voor het openen van een tentoonstelling te benaderen. Vrolijk vertelde hij dan dat die opening al over enkele dagen was voorzien.” Nou dat komt mij heel bekend voor, ik werd ook op pad gestuurd en de cirkel is rond, want wij hebben Jan van Zanen gevraagd en hij is bereid. Wij zijn heel vereerd dat je een paar woorden tot Jan en tot ons wil richten.’

Ereburger van Amstelveen, Jan van Zanen begon zijn speech zoals we van hem gewend waren in vroeger tijden, want hij zei: ‘het museum is er wel op vooruitgegaan hè Jan met zo’n directeur!’ Hij vervolgde met ‘beste Jan, mevrouw de directeur, dag allemaal, mijnheer de burgemeester. Jan moest een beetje worden overgehaald om dit jaar zijn verjaardag te vieren. 80 jaar, is dat niet een beetje veel van het goede?

Gelukkig hebben Marieke en anderen hem weten om te praten deze mijlpaal wel te vieren. Samen met u, samen met ons allemaal, hier in ‘zijn’ museum Jan. Het verheugt me u hier allemaal te zien, maar vooral ben ik blij jou hier weer te zien, Jan. Bij een vorige ‘ronde’ verjaardag van jou was dat namelijk niet het geval. Weet je nog? Sta me toe dat ik, bij wijze van uitzondering, even citeer uit eigen werk.


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Jan van Zanen in zijn element tijdens zijn speech

Mijn weekboek, het online dagboek waarmee ik in mijn Amstelveense jaren ben begonnen juni 2005. Mijn ‘memoires avant la lettre’, zo te zeggen: 7 mei 2013: Besteed aandacht aan de 70e verjaardag van beeldend kunstenaar en directeur van museum toen nog Jan van der Togt, Jan Verschoor.  Ik wandel met een taart van banketbakker Koolhaas naar het museum. Druk tevergeefs op alle toen aanwezige, niet persé functionerende, deurbellen die er zijn. De jubilaris is spoorloos verdwenen. Ik besluit een briefje door de brievenbus te gooien en de taart mag in de koelkast van de lieve buren Lidy en Anne Leegstra.
Dan schrijf ik op 8 mei 2013: Feliciteer tijdens een kort bezoek aan museum Jan van der Togt alsnog directeur Jan Verschoor met z’n 70e verjaardag.”
Einde citaat.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Lidy en Anne Leegstra die de taart opsmikkelden van Jan Verschoor, of was het een grapje?!, staan samen met Rob Brünnmayer die op zijn bescheiden wijze zijn man's verjaardag meeviert

Heeft die taart je eigenlijk nog bereikt, Jan? Of hebben Lidy en Anne die stiekem zelf opgegeten? – Jan Verschoor antwoordde met misschien wel, dus Van Zanen kijkt naar Anne Leegstra en vraagt of het klopt??!! Hierop antwoordde Anne: ‘Sinds die tijd zijn wij lid van Koolhaas’ tot grote hilariteit van het publiek natuurlijk.

Van Zanen vervolgde zijn speech: Serieus: het doet me heel wat om hier vandaag jouw verjaardag mee te mogen vieren. Per slot van rekening is het geen vanzelfsprekendheid om in goede gezondheid 80 jaar te worden. Daarbij komt dat ik bijzonder goede herinneringen koester aan onze gemeenschappelijke jaren in Amstelveen en dat daaruit ook een mooie vriendschap is ontstaan. Maar dat geldt voor velen hier aanwezig. Ik heb je mogen leren kennen als een gedreven directeur van museum Jan van der Togt, zoals het toen nog heette. Je organiseerde er mooie tentoonstellingen, waarvan ik er heel veel heb mogen bezoeken. Uiteraard leerde ik ook Jan Verschoor de kunstenaar kennen, de beeldhouwer van de onderkoelde perfectie. ‘Beeldhouwer van de onderkoelde perfectie’ zo luidt ook de titel van het fraaie boek dat jarenlang een geliefd relatiegeschenk van de gemeente Amstelveen was. En wie anders kon de bronzen sculptuur maken – hij staat nog steeds op mijn werkkamer -  die hoort bij het ereburgerschap van Amstelveen.

Onderkoeld was zeker niet het contact dat jij en ik van meet af aan hadden. Keer op keer bereidde jij en je dames mij een hartelijk welkom en vertelde dan met bevlogenheid over de werken die op dat moment in het museum te zien waren. Mijn liefde voor de kunst is er alleen maar door gegroeid. Je enthousiasme kwam ook op een andere manier tot uiting. Zo was je niet te beroerd om mij bij nacht en ontij te vragen om ‘hoge’ gasten voor het openen van een expositie te benaderen. Vrolijk voegde je er dan aan toe – ja het is overmorgen!

In Den Haag heb ik je al verschillende keren mogen begroeten, onder andere in Pulchri Studio. En als ik weer eens in het World Forum mag opdraven voor een internationale conferentie bijvoorbeeld, vorige week nog met Zelensky, dan denk ik altijd even aan jou. Want daar staat nu al meer dan een halve eeuw een niet te missen kunstwerk van jou: de grote witte, opengewerkte polyester bol in de centrale hal van wat destijds het Nederlands Congresgebouw heette. Het was jouw eerste monumentale opdracht. Toen jij dat maakte in die jaren zat ik nog in de schoolbanken van de openbare lagere school in Edam. Wat jij destijds hebt gedacht bij het maken van dit werk weet ik niet, maar een zekere symboliek zou je er wel in kunnen ontwaren: het open karakter als metafoor voor de open, verwelkomende internationale stad Den Haag, waar de wereld thuis is.

Lieve Jan,
Open en verwelkomend, ook zo kennen wij jou. Van harte hoop ik dat je nog vele jaren in goede gezondheid gegund zullen zijn. Jaren, waarin jij onze wereld met je kunstenaarschap en je enthousiasme moge verrijken en ook steeds weer moge vernieuwen. Ik zag er laatst weer een voorbeeld van. Jaren die wij allemaal hopelijk met jou mogen delen, verbonden door onze liefde voor de kunst en verenigd in vriendschap. De zon gaat extra stralen en dat alleen maar omdat jij 80 bent geworden. Wat een rijkdom dat Amstelveen, dat Nederland, dat de wereld Jan Verschoor heeft als beeldend kunstenaar, als vriend, als directeur van toen nog museum Jan van der Togt en iemand die niet aflatend opkomt voor datgene dat hem lief is. Dat is de kunst en de cultuur, het kleine en het grote, de humor en het verdriet die er altijd was om zijn bezoekers, zijn gasten, zijn sponsoren te steunen en elke keer weer bedacht hoe kan ik het nog beter maken met dit museum. Dank je wel Jan, ik hou van je!

Na een applaus kreeg Jan Verschoor ook het woord omdat hij ook een kort woordje wilde zeggen. Jan draaide de woorden van Van Zanen om want hij deed alsof Van Zanen vroeg of hij iets kon regelen. Dat ging toen over Rutte die de tentoonstelling van Cees Verwey zou openen en het was gelukt, maar het bestuur van de Stichting Verwey zei dat ‘die club’ er helemaal niet bij paste. Verschoor zei dat het allemaal was afgesproken, tot dat Rutte vanwege perikelen in Den Haag afbelde – Jan van Zanen zei dat hij dit helemaal niet wist.  Toen belde de secretaresse van Rutte die zei dat het wel door kon gaan, tot onvrede van verschoor want die was juist blij dat Rutte had afgebeld zodat hijzelf van het gezeur met de Stichting af was. Het is dus allemaal wel doorgegaan en het mooie was, zo vertelde Verschoor, dat bij een volgende tentoonstelling ze alleen maar mijnheer Rutte wilden hebben.

Verschoor vervolgde met dat Van Zanen met zijn wethouders heel veel voor het museum hebben gedaan, want Verschoor wilde een grote zaal in een aanbouw en als dat niet kon hij naar een andere plaats zou verhuizen. Uiteindelijk zei Van Zanen: ‘Jan je krijgt het geld maar ik wil nooit meer iets horen over een andere plaats.’ Dus zei Verschoor: ‘het museum kan hier nooit meer weg’. Het mooie van het Oude Dorp is, dat toen ik hier 60 jaar geleden met Rob kwam, we in een onbewoonbaar huisje trokken als twee arme kunstenaars, toen we Van der Togt tegen kwamen. Verschoor wilde graag iets van een huisje bouwen voor de collectie en Van der Togt zei dat een  schuurtje wel kon, want hij was bang dat Verschoor anders teveel geld zou uitgeven. Van der Togt was altijd aan het onderhandelen.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Jan verschoor tijdens verhaal vol anekdotes

Op een gegeven moment zei het bestuur tegen Verschoor dat hij moest stoppen en toen er een nieuwe directeur kwam vond Verschoor dat best moeilijk. De directeur vóór Marieke zei altijd ‘mijn’ museum, dus Verschoor dacht 'dat heb ik nooit gezegd ‘mijn’ museum, had ik ook wel kunnen doen'. Toen kwam Marieke en Verschoor realiseerde zich best dat het moeilijk was dat de vorige directeur door het museum liep en altijd aanwezig was. 'Maar de samenwerking' zo zei hij 'gaat fantastisch'. Marieke en Tomas wilden steeds maar dat Verschoor zijn verjaardag zou vieren en hebben als verrassing de combinatie tentoonstelling van Sam Francis en Jan Verschoor georganiseerd en toen wilde Verschoor wel zijn verjaardag vieren. Tot slot legde Jan Verschoor nog uit waarom Van Zanen hier aanwezig was en sloot af met de woorden dat hij heel blij is hier en al 60 jaar samen met Rob.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Iedereen in de zaal roept met Marieke mee: hiep hiep hoera, hiep hiep hoera, hiep hiep hoera voor Jan Verschoor!

Nadat er bloemen werden gegeven gaf Marieke Jan van Zanen nog een net uitgekomen boek over het dertig jarig jubileum van het museum en na drie keer een hiep hiep hoera, kon iedereen eindelijk weer een drankje nemen.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Er staat heel veel rode wijn klaar, maar de meeste mensen nemen toch liever een glaasje wit


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Op de foto Ugur Pekdemir, directeur Coöperatieve Rabobank Metropoolregio Amsterdam en
Tjapko Poppens, burgemeester van Amstelveen

Het was een echt heel feestelijke viering en een gezellig ontmoeten met elkaar. Amstelveenweb feliciteert natuurlijk ook Jan Verschoor met deze mooie leeftijd en zal hem zeker nog vaak persoonlijk ontmoeten. Wij hopen Jan, dat je door het bekijken van deze reportage, weer terugdenkt aan de verjaardag die je niet wilde vieren!



Bekijk de video en luister naar de speeches




Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.