Bijgewerkt: 24 juni 2024

Museum Jan vd Togt viert 400 jaar betrekkingen Turkije-Nederland

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt / Rijksoverheid
21-03-2012

Van 29 maart tot en met 6 mei 2012 staat Museum Jan van der Togt met een tentoonstelling van Sheila de Vries en Bernard Heesen stil bij 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije.

Couturier Sheila de Vries drukte jaren een stempel op de Nederlandse modecultuur. Zij maakte naam doordat ze talrijke vooraanstaande vrouwen kleedde, waaronder koningin Beatrix. Na 35 jaar stopte zij echter met haar winkel en de coutureshows. De Vries was toe aan een nieuwe uitdaging.

Eén van De Vries’ nieuwe initiatieven is het geven van masterclasses op de modeacademie in het Turkse Bursa. De couturier voelt zich van kindsbeen af al verbonden met Turkije. In de jaren ’50 liet stripheld Arretje Nof, een dapper Turks jongetje, haar kennismaken met het oriëntalisme. Sindsdien koestert De Vries een voorliefde voor Turkije.

In Museum Jan van der Togt presenteert zij haar najaarscollectie ‘Bosphorus Nights’. De collectie is een vertaling van de hippe nachten in Istanboel. Bovendien worden er kostuums getoond van de Turkse ontwerper Faruk Saraç. Hij liet zich inspireren door Ottomaanse sultans. De modeacademie waar De Vries lesgeeft is naar Saraç vernoemd.

Bosphorus Amstelveen
(Foto Helene Wiesenhaan - 2012)

Sheila de Vries tussen haar modellen op 19 september 2009 in Hilton hotel Amsterdam , collectie Bosphorus Nights


Bernard Heesen is een van de meest toonaangevende glaskunstenaars van dit moment. De doorgaans robuuste vorm van zijn objecten gaat harmonieus samen met de fijnzinnigheid en zijn gevoel voor humor.

Heesen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

Glaskunstenaar Bernard Heesen tijdens zijn tentoonstelling in het Museum Jan van der Togt in 2007


In de zomer van 2012 verruilt Heesen zijn glasblazerij ‘De Oude Horn’ tijdelijk voor de Istanboelse Glass Furnace. Aldaar gaat hij samen met studenten glasobjecten blazen. Het resultaat wordt in oktober tentoongesteld in de SALT Galata galerie in Istanboel. Met zijn expositie in Museum Jan van der Togt geeft Heesen een prelude op de glasobjecten die hij in Turkije zal blazen.

Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE  Amstelveen . Openingstijden: Woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur . Zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur. Paasdagen van 13.00 – 16.00 uur.

400 jaar diplomatieke betrekkingen Nederland en Turkije

Nederland en Turkije staan dit jaar stil bij 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen beide landen. Op 20 februari 2012 openden de Turkse president Gül en minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken in het Sakip Sabancı Museum in Istanbul een groot evenement in het teken daarvan: de tentoonstelling Rembrandt and his Contemporaries – The Golden Age of Dutch Art - meldt de Rijksoverheid.

In 1612 overhandigde de Nederlandse gezant Cornelis Haga namens de Republiek der Nederlanden zijn geloofsbrieven aan de Ottomaanse Sultan. De Turks-Nederlandse relaties begonnen met handel. Ook vierhonderd jaar later is de economische samenwerking van belang. De twee landen intensiveren dit jaar de economische, culturele en maatschappelijke betrekkingen.

Turkije maakt een indrukwekkende economische groei door en is vanwege zijn ligging een potentiële springplank naar de omliggende landen. De handel tussen Turkije en Nederland is de afgelopen tien jaar verdrievoudigd. Nederland is een van de grootste buitenlandse investeerders in Turkije.

Vooral voor middelgrote en kleine bedrijven, waaronder die van succesvolle Turks-Nederlandse ondernemers, liggen er economische kansen. Dit jaar is daar extra aandacht voor, onder meer met handelsmissies over en weer. De nadruk ligt daarbij op de sectoren water, milieu/afvalverwerking, energiebesparende technologie, agrofood, gezondheidszorg en creatieve industrie.

Ook cultureel en maatschappelijk hebben Nederland en Turkije een veelzijdige relatie, onder meer door de 380.000 Nederlanders van Turkse afkomst en het omvangrijke toerisme naar Turkije. Dit jaar wordt veel Nederlandse cultuur getoond in Turkije. Van het Concertgebouworkest tot oude kunst, van dans tot muziektheater, van het Nederlands Dans Theater tot design. Tegelijk is op veel plekken in Nederland Turkse kunst en cultuur te zien. Bovendien zijn er activiteiten op het gebied van onderwijs en sport, onder meer in Amsterdam en Ankara, in Deventer en Izmir, in Rotterdam en Istanbul.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.