Bijgewerkt: 23 april 2024

Na het oliebollen bakken, het vet inleveren voor recycling

Nieuws -> Milieu

Bron: Anne Marie van Leent
16-12-2013

Zondag 15 december 2013 heeft Sander Mager raadslid van Groen Links-Amstelveen een fles met gebruikte frituurvet ingeleverd bij Scouting Hedera. Hij onderstreept daarmee het belang van het inzamelen van vet en olie.

Aan het eind van het jaar wordt thuis aanmerkelijk meer frituurvet gebruikt. Dat heeft vooral te maken met de vele oliebollen die in deze periode in de keuken worden gebakken. Steeds meer mensen weten, dat het frituurvet na gebruik ingeleverd kan worden, zodat er biodiesel van gemaakt kan worden. Maar vet en olie verdwijnen helaas ook nog steeds via de gootsteen, of het toilet. Of het wordt afgevoerd via het restafval. In beide gevallen kost dat ons geld, terwijl het geld waard is als het wordt ingeleverd.

olie Amstelveen
(Foto Anne Marie van Leent - 2013)

Sander Mager raadslid van Groen Links-Amstelveen levert het gebruikte frituurvet in bij Scouting Hedera


Anne Marie van Leent, Versneller van Duurzame Initiatieven, heeft afgelopen zondag de deelnemende kinderen van het houthakkerskamp van de Amstelveense scoutinggroepen verteld, dat met KLM toestellen al experimenteel op biodiesel is gevlogen. En een aantal kinderen merkte terecht op dat auto's ook op biodiesel rijden. Het is bekend dat de CO2 en fijn stof uitstoot van biodiesel gunstiger is dan de uitstoot van fossiele brandstof.

Niet alleen bij scouting Hedera is de gele inzamelcontainer te vinden. Ook bij alle wijkcentra van Amstelveen, bij VRA Cricket Club en bij MHC Hockey staat een container klaar voor het inleveren van gebruikte vetten en oliën in een afgesloten verpakking. Zij zijn er blij mee, omdat het voor extra inkomsten zorgt.

De vetten en oliën uit de keuken kunnen ook ingeleverd worden bij AH van der Linden, de Kingsalmarkt, C1000 aan de Lindenlaan en bij het afvalbrengstation van Amstelveen. Meer informatie kunt u vinden op www.vetrecyclehet.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.