Bijgewerkt: 15 januari 2025

Nationale Verander je Wachtwoorden Dag 2014

Nieuws -> Internet

Bron: ING
24-11-2014

Het is Nationale Verander je Wachtwoorden Dag. De initiatiefnemers roepen internetters op om veilig met hun wachtwoorden om te gaan. Maar hoe doe je dat, als je voor tientallen websites en diensten een code moet bedenken én onthouden? Op nummer 1 in de lijst van meest gebruikte wachtwoorden: 123456. Goede 2de is ‘password’, blijkt uit internationaal onderzoek van Splashdata. Een sterk wachtwoord maakt ons minder kwetsbaar op internet. Tweakers, het Openbaar Ministerie en Veilig Internetten willen onder de noemer Wachtwoord Bewust consumenten wijzen op het belang van hun online veiligheid. Daarom is het Nationale Verander Je Wachtwoorden Dag.

Gebruikt u uw wachtwoord voor meerdere diensten? Gebruikt u uw wachtwoord al langer dan een jaar? Is uw wachtwoord korter dan 8 tekens? Als het antwoord op 1, of meer van deze vragen ja is, is het goed om in actie te komen, stellen de initiatiefnemers van Wachtwoord Bewust. Van de Nederlanders vindt 30 procent het lastig om een nieuw wachtwoord te verzinnen, blijkt uit onderzoek van ECP.nl. Nog ingewikkelder wordt het om voor elke website, of dienst een andere code te bedenken. Toch is dat zeer aan te raden. Dat verkleint de kans, dat criminelen met vertrouwelijke gegevens aan de haal gaan.



Het is heel verleidelijk: een naam van een familielid en een geboortedatum gebruiken. Consumenten van tussen de 25 en 34 jaar hadden in 2012 voor gemiddeld 40 accounts een wachtwoord nodig, bleek uit Brits onderzoek van Experian. Een willekeurige combinatie van cijfers en letters is moeilijk te onthouden. De codes op een briefje schrijven is ook niet heel veilig.

Het probleem is, dat je van mensen niet kunt verwachten, dat ze voor elke website een uniek wachtwoord verzinnen, dat ook nog eens aan alle beveiligingseisen voldoet, stellen de initiatiefnemers van de Nationale Verander Je Wachtwoorden Dag. Toch zou dat eigenlijk wel moeten vandaag de dag. Een tip is om zinnen te bedenken met hoofdletters en cijfers. Bijvoorbeeld: ‘Liever U2 dan de 6e van Beethoven!’. Als het niet past om de hele zin te gebruiken, is een alternatief om de eerste letters van elk woord over te nemen, samen met de cijfers en symbolen: ‘LU2dd6evB!’

Steeds meer internetbedrijven hebben de afgelopen jaren zogenoemde tweetrapsauthenticatie toegevoegd. Daarbij logt de gebruiker niet alleen in met een wachtwoord. De service vraagt ook om een bevestiging van de identiteit op de telefoon. Dat kan bijvoorbeeld door een code per sms, of via een app. Wie deze functionaliteit inschakelt is er vrij zeker van dat niemand zomaar toegang krijgt tot z’n account, stellen de initiatiefnemers.

Er bestaan ook wachtwoordhulpen. Deze programma’s slaan al uw wachtwoorden op. Ook kunnen ze zelf sterke codes voor u aanmaken. Volgens Wachtwoord Bewust hoeft u dan nog maar 1 wachtwoord te onthouden: de code, waarmee u bij uw wachtwoorden kunt komen. Voorbeelden van dit soort hulpmiddelen zijn 1Password, Keepass en Lastpass. Adviezen van Wachtwoord Bewust  Hoe sterk is uw wachtwoord? Bescherm uw codes.

Er zijn ook verschillende online wachtwoord generators, Bij de opties kunt u de lengte van uw nieuwe wachtwoord bepalen en daarna de karakters, cijfers en overige leestekens kunt u op een USB memorystick kopiëren, want het is niet te onthouden en bij gebruik kunt de regel weer van de stick kopiëren en plakken in de gewenste locatie.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.