Bijgewerkt: 5 december 2022

Natuurlijk spelen mag volgens D66- en GroenLinks-Amstelveen

Nieuws -> Politiek

Bron: D66- en GroenLinks-Amstelveen
13-06-2016

D66- en GroenLinks-Amstelveen slaan de handen ineen als het gaat om het bevorderen van spelrecreatie. De partijen verzoeken het college om zichtbaar te maken, waar 'Natuurlijk spelen' mag en daarbij de ervaring van kinderen te betrekken. Amstelveen heeft veel groene openbare ruimte en dus informele speelruimte, waar spelen in de natuur mogelijk is. D66 en GroenLinks zien graag meer kinderen avontuurlijk spelen in groene omgeving. De partijen vinden, dat de gemeente het spelen in de natuur meer kan promoten en roepen het college via een motie hiertoe op.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Tessa van Wijnen van GroenLinks-Amstelveen en Floortje Gordon van D66-Amstelveen


Tessa van Wijnen (GroenLinks): “Natuurlijk spelen is meer dan toestaan, dat kinderen gemeentelijk groen betrekken in het dagelijks spel. De gemeente kan een bijdrage leveren aan het zichtbaar maken en stimuleren van natuurlijke speelmogelijkheden. Ook kan de gemeente natuurlijke spelaanleidingen, zoals reliëf, klimmogelijkheden of natuurlijke bouwmaterialen (grote takken) aanleggen op plaatsen, waar in de nabijheid speelvoorzieningen verdwijnen”.

Floor Gordon (D66): “Het is nu vaak niet duidelijk voor kinderen, waar informeel spelen in het groen wel, of niet mag. Natuurlijk spelen is spelen met respect voor de natuur, maar het bouwen van een takkenhut is in het Thijssepark (een Rijksmonument) niet wenselijk en kan wel in het nabijgelegen Amsterdamse Bos. Natuurlijk spelen kan gestimuleerd door een (interactieve) speelplaatsenkaart op de gemeentelijke website, of een bordje bij een geschikte natuurlijke speelplek met de betekenis ‘spelen mag hier’, in plaats van het klassieke bordje ‘gras niet betreden’. Maar bovenal: vraag het de kinderen zelf!”.

De gemeenteraad behandelt op 15 juni 2016 het beleidskader spelrecreatie. Nieuw speerpunt is het ‘Natuurlijk spelen’, ofwel spelen in de natuur. Buiten spelen, bewegen en ontmoeten is een goede basis voor de ontwikkeling van een positief zelfbeeld en dus een evenwichtig kind, bevordert de gezondheid voor jong en oud en verhoogt de sociale cohesie.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.