Bijgewerkt: 6 december 2021

Nevenvestiging van het Barleus gymnasium in Amstelveen?

Nieuws -> Politiek

Bron: Dolf Veenboer
12-10-2011

In dagblad Het Parool hebben een aantal keren stukjes gestaan met de wens van het College van Amstelveen om een categoraal gymnasium te starten. Als reactie heeft Dolf Veenboer, fractievoorzitter van PvdA-Amstelveen bijgaand stuk in Het Parool van 12 oktober 2011 geschreven.

veenboer Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Dolf Veenboer, fractievoorzitter van PvdA-Amstelveen


'Hierbij wil ik graag reageren op het artikel in Het Parool van 11 oktober 2011 t.a.v. het mogelijk vestigen van een nevenvestiging van het Barleus gymnasium in Amstelveen. Er zijn in Amstelveen 3 scholen voor voortgezet onderwijs met een gymnasium afdeling.

Deze drie gymnasia zijn allen van een zeer goed niveau (ook volgens de onderwijsinspectie). Zij zijn zeker van het zelfde niveau als de categorale gymnasia in Amsterdam. Alle leerlingen in Amstelveen die naar een gymnasium willen en kunnen kunnen dan ook moeiteloos terecht op een van de Amstelveense scholen.

In Nederland hebben wij gelukkig (een zekere) vrijheid van schoolkeuze. Dat Amstelveense ouders en kinderen voor een categoraal gymnasium kiezen in Amsterdam is dus hun goed recht. In de huidige tijd is het imago van een categoraal gymnasium sterk (dat was trouwens enige jaren geleden heel anders). Blijkbaar gaan zo'n 70 leerlingen per dag naar zo'n school vanuit Amstelveen.

Er gaan ook vele honderden leerlingen per dag van buiten Amstelveen elke dag naar een school in Amstelveen!! Dat is blijkbaar geen probleem! Kortom het zou een enorme verspilling zijn van belastinggeld om zo'n school in Amstelveen te vestigen. Er zijn enkele miljoenen euro's nodig voor een nieuw schoolgebouw. En als laatste weet iedereen dat het gemeentebestuur hier niet over gaat.

De scholen gezamenlijk moeten hierover beslissen en daarna is nog het ministerie aan zet. Dus het is een zinloze en geldverspillende discussie. We kunnen beter het huidige onderwijsaanbod versterken, daar doen we de Amstelveense leerlingen een veel groter plezier mee.'

Dolf Veenboer, fractievoorzitter PvdA-AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.