Bijgewerkt: 5 december 2022

'News repeated itself' - installatie in Middenhoven

Nieuws -> Cultuur

Bron: Jeltje van Houten / Amstelveenweb
01-08-2014

'News repeated itself' - installatie in Middenhoven, Amstelveen. Van 29 juli tot en met 1 augustus 2014 werkte beeldend kunstenaar Jeltje van Houten aan haar installatie in de voormalige bibliotheek in Orion in de wijk Middenhoven.

De gemeente stelde haar deze ruimte (kosteloos) ter beschikking. De installatie is van tijdelijke aard en zal na voltooiing worden afgebroken, het werkproces / eindresultaat zal worden vastgelegd op foto’s én video.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

'News repeated itself' - een aparte installatie met dagbladen van beeldend kunstenaar Jeltje van Houten in Middenhoven


Wat vooraf ging

Jeltje van Houten over haar nieuwe project: 'Onlangs verbleef ik, voor het maken van foto’s, een weekend in deze nu leegstaande bibliotheek. Ik heb goede herinneringen aan de plek, ging er samen met mijn kinderen boeken lenen, bibliotheken associeer ik sowieso als fijne “stilte” plekken naast alle hectiek en drukte van alle dag. Ook nu nog verwijzen teksten en quotes op de muren naar wat er ooit was: een bibliotheek, ruimte vol van woorden.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Beeldend kunstenaar Jeltje van Houten vertelt over haar laatste project


'Literatuur, gedichten, naslagwerken over geschiedenis, maar ook het alledaagse nieuws was er jaren achtereen te vinden: met een krant voor even aan de leestafel…... Mijn verblijf onlangs op deze bijzondere locatie, heeft mij geïnspireerd tot het maken van de installatie'De installatie

De installatie bestaat uit ruim 154 krantenstokken die in een vast patroon aan het plafond hangen. De grote hoeveelheid krantenstokken (inclusief kranten) is een verwijzing naar het nieuws, dat elke dag, jaar in jaar uit over ons wordt uitgestort en zich wat de thema’s betreft lijkt te herhalen. Het thema herhaling komt ook terug in de rangschikking van de krantenstokken zoals die in de ruimte worden opgehangen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Volgens beeldend kunstenaar Jeltje van Houten herhaalt het nieuws zichzelf


154 krantenstokken

In het weekend van zaterdag 2 en zondag 3 augustus 2014 kunt u de installatie bewonderen. 154 krantenstokken zijn in een vast patroon aan het plafond bevestigd. De kranten zijn afkomstig van de buren van Jeltje, allemaal van het dagblad De Telegraaf. Alle kranten zijn netjes gestreken en daardoor zijn ze heel strak geworden. Deze methode werd vroeger in grote cafés gebruikt, waar de bezoekers op deze manier hun kranten konden lezen. Door het strijken van het papier is de drukinkt ook uitgedroogd en kregen de lezers geen zwarte vingers na het lezen van het nieuws.

Beeldend kunstenaar Jeltje van Houten is alleen op deze dagen aanwezig van 14.00 - 16.00 uur en geeft tekst en uitleg over haar imposante installatie van behoorlijk afmeting. U bent van harte welkom om de installatie te komen bekijken.'

Adres van de locatie: Orion 19 1188 BZ Amstelveen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.