Bijgewerkt: 29 maart 2024

Nieuw elan voor de kunst en cultuur in Amstelveen

Nieuws -> Politiek

Bron: Herbert Raat
27-12-2021

raat Amstelveen


Herbert Raat (VVD) wethouder Financiën schrijft erover op zijn weblog



Gemeenten die veel aandacht besteden aan de ontwikkeling van kunst en cultuur zijn veel aantrekkelijker dan gemeenten waar er minder aandacht voor is. Het is belangrijk voor de lokale economie en voor een positief leefklimaat. Daarom hebben we van het kunst en cultuurbeleid een politieke prioriteit gemaakt in Amstelveen. Over onze ambities vertellen strategisch adviseur kunst en cultuur Rubiah Balsem en ik in de wintereditie van Into Business Amstelland, (lees HIER).

Nieuw elan. Toen ik in 2018 aantrad als wethouder kunst en cultuur zag ik een prima culturele infrastructuur, maar ook veel eilanden waarbij iedereen naar elkaar keek in plaats van elkaar versterkte. Er was nieuw elan nodig om een sfeer te creëren waaraan iedereen wil meedoen.

Foto Amstelveen
(Foto Naomi Heidinga - 2021)

Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur met Marieke Uildriks directeur van Museum JAN en Rubiah Balsem strategisch adviseur kunst en cultuur bij de gemeente Amstelveen met de glascollectie van het museum tijdens de jubileumtentoonstelling 'Schitterend glas' in juni 2021


De stad als podium. Daarom heb ik Rubiah Balsem naar Amstelveen gehaald en gevraagd om in samenwerking met het culturele veld en andere betrokkenen een nieuwe Cultuuragenda 2020-2024 op te stellen die in december 2019 is vastgesteld door de raad. Met deze visie onder de titel: ‘De stad als podium’, (lees HIER) willen we het culturele aanbod goed zichtbaar maken, doelgroepen beter bereiken, kunst en cultuur in de wijken krijgen en een impuls geven aan vernieuwing.

Investeren. Dit heeft in twee jaar een enorme kentering teweeggebracht. Cultuur blijkt een veel belangrijker te zijn voor Amstelveen dan we altijd gedacht hebben. Het draagt bij aan de leefkwaliteit van de omgeving, iets wat vooral in deze tijd heel belangrijk is. Te lang zijn we bezig geweest om te concurreren met Amsterdam. Nu zijn we veel meer bezig om ervoor te zorgen dat we een aanvulling zijn op wat zij bieden. We moeten over de grenzen kijken om meer creatieve en innovatieve ontwikkelingen naar ons toe te trekken. Dat is niet alleen belangrijk voor de kunst en cultuur, maar ook voor de economie. Als je kijkt waar het goed gaat in de Westerse wereld, dan is dat overal waar de culturele sector goed ontwikkeld is. Wie wil er nou investeren in een gebied waar geen cultuur aanwezig is?

Meedenken. Onze inwoners hebben hier ook behoefte aan. Uit ons inwoners onderzoek van 2020 blijkt dat zij behoefte hebben om te participeren in kunst en cultuur. Daarom laten wij en de culturele instellingen hen steeds meer meedenken. Zo betrekken wij jongeren bij de ontwikkeling van murals, kinderen bij de ontwikkeling van kindvriendelijke kunstwerken en alle inwoners bij het bedenken van locaties voor een tijdelijke kunstroute volgend jaar. Maar ook bij de ontwikkeling van het Stadshart waar de komende jaren veel gaat gebeuren (lees HIER) en bij het transformeren van het Oude Dorp en de Annakerk tot culturele hotspot (lees HIER).

Dank. Kunst en cultuur moeten op een zo laagdrempelige manier voor alle Amstelveners bereikbaar zijn. Daar hebben we al veel in bereikt (lees HIER). Maar we zijn nog niet klaar. Voor volgend jaar hebben we alweer mooie plannen liggen voor het gratis ontsluiten van onze eigen kunstcollectie voor iedereen. Ook gaan de depots open en komt er een tentoonstelling van het gemeentelijk kunstbezit in Museum JAN. Er waait momenteel een positieve energie door de gehele Amstelveense culturele sector (ondanks de beperkingen van corona) en daar kunnen we veel mee bereiken. Dank Rubiah en je team voor al je werk de afgelopen jaren en de gemeenteraad voor de steun.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.