Bijgewerkt: 23 juni 2024

Nieuwe Influenza A update week 32-2009

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam/ RIVM / WHO
04-08-2009

Er is sinds april 2009 in verschillende landen bij mensen Nieuwe Influenza A (H1N1) vastgesteld. De Wereld Gezondheid Organisatie WHO heeft op 11 juni 2009 fase 6 afgegeven. Dat betekent, dat er wereldwijd officieel sprake is van een grieppandemie, met verspreiding op meerdere continenten.

Influenza Amstelveen
(GGD Amsterdam - 2009)

De influenza flyer van GGD Amsterdam: 'Hoe je zelf en anderen kunt beschermen!'


Ook Amsterdam heeft te maken met gevallen van deze griep. De GGD maakt zelf geen gegevens bekend van individuele patiënten. Nieuwe Influenza A (H1N1) in Amsterdam op maandag 3 augustus 10.00 uur

Totaal bevestigde gevallen: 73

Totaal aantal bevestigde infecties in Nederland: 517

Besmet in Nederland:126

Totaal aantal sterfgevallen in Nederland: 0

Kijk ook op:Nieuwe Influenza A (H1N1) in Nederland thema site RIVM
Disease Outbreak NewsHet aantal gevallen van de menselijke influenza A (H1N1) virus van 2009 groeit nog steeds in vele landen. In de meeste landen zijn de meerderheid van de mensen, bij wie het virus werd geconstateerd, was vooral bij jongere mensen, met de gemiddelde leeftijd van 12 tot 17 jaar (op basis van gegevens uit Canada, Chili, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika). Sommige rapporten suggereren, dat personen die in een ziekenhuis werden opgenomen en patiënten met een dodelijke ziekte zijn ouder.

Kandidaat-vaccin

De ontwikkeling van een nieuw kandidaat-vaccin van virussen door de WHO-netwerk heeft nu voorrang. Deze proeven geven een beter idee van het aantal doses, dat nodig zijn voor een persoon, om geïmmuniseerd te worden, evenals van de hoeveelheid actieve stof (antigen) die nodig is in elke dosis vaccin.

Snelheid

De influenza A H1N1 (varkensgriep) heeft zich met grote snelheid verspreid over de hele wereld, dankzij de globalisatie. Van de 134.503 door laboratoria bevestigde gevallen wereldwijd, waren er 816 doden (cijfers WHO op 27 juli 2009). Eigenlijk zijn deze aantallen veel lager, dan de jaarlijkse tol van de seizoensgriep, die meestal honderden mensen doodt elke dag in het hoogseizoen.

Trials

Afgelopen week heeft Australië en de Verenigde Staten aangekondigd, dat ze gaan met de proeven (trials) beginnen van een H1N1-vaccin. Vaccinatie tegen H1N1 zal een belangrijke ontwikkeling zijn in het beheersen van de gevolgen van de pandemie.

Alle landen willen het vaccin, maar de huidige mondiale productiecapaciteit is nog niet in staat om alle aanvragen te voldoen. Daarnaast denken de deskundigen, dat de mensen misschien twee doses van het vaccin moeten krijgen in plaats van een, wat de vaccinatie ook kan vertragen.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.