Bijgewerkt: 29 april 2024

Nieuwe coronavaccinatieronde in oktober 2023

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
25-08-2023

In oktober 2023 komt er een nieuwe vaccinatieronde tegen het coronavirus voor mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden van corona in Nederland. Ook zorgmedewerkers met direct contact tot patiënten krijgen de mogelijkheid een coronaprik te halen- meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Voor zwangere vrouwen is de coronaprik het hele jaar beschikbaar. In individuele gevallen is het mogelijkheid om een herhaalvaccinatie te krijgen. Bijvoorbeeld voor mensen met een kwetsbaar gezinslid buiten de gespecificeerde doelgroepen. Een coronaprik voor de algemene bevolking is niet nodig omdat onder de bevolking jonger dan 60 jaar sprake is van een hoge mate van bescherming.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Coronavaccinatie in Amstelveen in 2021

De verwachting is dat gevaccineerd gaat worden met een een mRNA-vaccin dat is aangepast aan de huidig circulerende Omikron subvariant (XBB). Het EMA (European Medicines Agency) komt op korte termijn met een beoordeling van dit vaccin dat door BioNTech/Pfizer is ontwikkeld. Afhankelijk van de leveringen van de vaccins en de benodigde voorbereidingstijd is het streven om in oktober 2023 te starten met de eerste coronaprikken.

Wekelijkse update coronavirus SARS (severe acute respiratory syndrome)-CoV (coronavirus)-2: 22 augustus 2023: In week 32 (7 –13 augustus 2023) steeg het landelijk gemiddelde aantal virusdeeltjes in het rioolwater sterk met +58% ten opzichte van de week ervoor. In de eerste helft van week 33 (14 – 16 augustus) daalde het gemiddelde vooralsnog met -22%. Afgelopen week steeg in Infectieradar (opent in een nieuw venster) het aandeel deelnemers met COVID-19-achtige klachten licht vergeleken met de week ervoor (van 2,0% naar 2,1%).

Het geregistreerd aantal nieuwe ziekenhuisopnames van patiënten met SARS-CoV-2 steeg met 19% vergeleken met de week ervoor. Het aantal nieuwe patiënten met SARS-CoV-2 op de IC (intensive care) bleef laag. Afgelopen week waren er 4 IC-opnames, waar dat in de voorgaande week 3 IC-opnames waren. Hoewel er sinds juli stijgingen te zien zijn, is het aantal virusdeeltjes in het rioolwater, het deel van Infectieradar deelnemers met COVID-19-achtige klachten of een positieve testuitslag, en het aantal ziekenhuisopnames momenteel laag.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.