Nieuwe coronavirus ontdekt in China en Thailand
Nieuws -> GezondheidBron: WHO/Wikipedia
17-01-2020
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werkt samen met ambtenaren in Thailand en China naar aanleiding van rapporten over de bevestiging van het nieuwe coronavirus bij een persoon in Thailand. De persoon was een reiziger uit Wuhan, China, en werd op 8 januari 2020 door Thaise functionarissen geïdentificeerd en die dag in het ziekenhuis opgenomen. Volgens Thaise functionarissen herstelt de persoon van de ziekte.
De mogelijkheid om gevallen in andere landen te identificeren was niet onverwacht en versterkt de reden waarom de WHO aandringt op voortdurende actieve monitoring en paraatheid in andere landen. De WHO heeft richtlijnen uitgegeven voor het opsporen en behandelen van mensen die ziek zijn met het nieuwe virus. De genetische sequencing gedeeld door China stelt meer landen in staat om patiënten snel te diagnosticeren.
De WHO herhaalt dat het van essentieel belang is dat onderzoek in China wordt voortgezet om de oorzaak van deze uitbraak en eventuele dierreservoirs of tussengastheren te identificeren. Gezien de ontwikkelingen zal de directeur-generaal van de WHO, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, de leden van het noodcomité raadplegen en op korte termijn een vergadering van het comité bijeenroepen.
(Bron WHO - 2020)
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (1965) werd door de WHO-lidstaten in mei 2017 gekozen als directeur-generaal van de WHO voor een periode van vijf jaar. Hij is de eerste directeur-generaal van de WHO die door de Wereldgezondheidsvergadering uit meerdere kandidaten is gekozen en is de eerste persoon uit de Afrikaanse regio van de WHO die dienst doet als technisch en administratief hoofd van de WHO. Dr. Tedros diende van 2005 tot 2012 als Minister van Volksgezondheid van Ethiopië
Coronavirussen (CoV) zijn een grote familie van virussen die ziekten veroorzaken, variërend van verkoudheid tot ernstiger ziekten zoals het Midden-Oosten Respiratoir Syndroom (MERS-CoV) en Ernstig Acuut Respiratoir Syndroom (SARS-CoV). Coronavirussen zijn virussoorten die behoren tot de subfamilie Coronavirinae in de familie Coronaviridae, in de volgorde Nidovirales. Coronavirussen zijn omhulde virussen met een positief-sense enkelstrengs RNA-genoom en met een nucleocapsid van spiraalvormige symmetrie. De genomische grootte van coronavirussen varieert van ongeveer 26 tot 32 kilobasen, de grootste voor een RNA-virus.
De naam 'coronavirus' is afgeleid van het Latijnse corona, wat kroon of halo betekent, en verwijst naar het karakteristieke uiterlijk van virions onder elektronenmicroscopie (EM) met een rand van grote, bolvormige oppervlakteprojecties die een beeld creëren dat doet denken aan een koninklijke kroon of aan de zonnecorona. Deze morfologie wordt gecreëerd door de peplomeren van virale spikes (S), eiwitten die het oppervlak van het virus bevolken en gastheertropisme bepalen.
Eiwitten die bijdragen aan de algehele structuur van alle coronavirussen zijn de spike (S), envelop (E), membraan (M) en nucleocapsid (N). In het specifieke geval van het SARS coronavirus (zie hieronder) bemiddelt een gedefinieerd receptorbindend domein op S de aanhechting van het virus aan zijn cellulaire receptor, angiotensine-converting enzyme 2 (ACE2). Sommige coronavirussen (met name de leden van Betacoronavirus subgroep A) hebben ook een kortere spike-achtige proteïne genaamd hemagglutinin esterase (HE).
Een nieuw coronavirus is een nieuwe stam die nog niet eerder bij mensen is geïdentificeerd. Coronavirussen zijn zoönotisch, wat betekent dat ze worden overgedragen tussen dieren en mensen. Uit gedetailleerd onderzoek bleek dat SARS-CoV werd overgedragen van civet-katten op mensen en MERS-CoV van dromedariskamelen op mensen. Verschillende bekende coronavirussen circuleren bij dieren die nog geen mensen hebben besmet.
Veel voorkomende tekenen van infectie zijn ademhalingssymptomen, koorts, hoest, kortademigheid en ademhalingsmoeilijkheden. In meer ernstige gevallen kan een infectie longontsteking, ernstig acuut ademhalingssyndroom, nierfalen en zelfs de dood veroorzaken. Standaardaanbevelingen om verspreiding van infecties te voorkomen, zijn regelmatig handen wassen, mond en neus bedekken bij hoesten en niezen, vlees en eieren grondig koken. Vermijd nauw contact met iemand die symptomen van een ademhalingsziekte vertoont, zoals hoesten en niezen.