Bijgewerkt: 3 maart 2024

Nieuwe kans voor het Cobra Museum in Amstelveen

Nieuws -> Politiek

Bron: Herbert Raat
27-11-2023

raat Amstelveen


Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur schrijft erover op zijn weblogAls de gemeenteraad er woensdag mee instemt, maakt het Cobra Museum een doorstart. Na een intensieve periode (lees HIER) hebben collega van financiën Adam Elzakali en ik heldere afspraken gemaakt die ertoe moeten leiden dat er een frisse wind door het museum gaat waaien. Het is tijd voor een nieuwe generatie, voor nieuwe energie.

Museumdeuren openblijven. Het museum krijgt een jaar de tijd en ontvangt vanuit de gemeente een eenmalige financiële bijdrage van € 1,4 miljoen. We hebben hiermee een faillissement van het museum voorkomen wat betekent dat de museumdeuren openblijven en de medewerkers niet vlak voor Kerstmis op straat komen te staan. Ook blijven de merknaam Cobra en de belangrijke topstukken in de collectie voor het museum behouden.

Nieuw ondernemingsplan. Er is een verandering in de organisatie nodig om de bedrijfsvoering op orde te krijgen. We zijn overeengekomen dat het huidige bestuur en directie van de Stichting Cobra Museum voor Moderne Kunst binnen afzienbare aftreedt. Er wordt een nieuwe directeur en een nieuwe Raad van Toezicht, mede samengesteld door de gemeente, geworven. De Raad van Toezicht wijst in samenspraak een nieuwe directie aan, die aan de slag gaat met een nieuw, gedragen ondernemingsplan met bijbehorende nieuwe artistieke koers en een toekomstbestendige exploitatiebegroting (lees HIER).

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2023)

Vlnr.: Bert Winthors gemeentesecretaris, schrijfster Ariella Kornmehl, Herbert Raat wethouder Kunst en Cultuur, Marius Touwen en Adam Elzakalai wethouder Financiën in het Oude Dorp van Amstelveen

Hart voor kunst en cultuur. De doorstart wordt mede mogelijk gemaakt door externe financiers zoals de heren Cor Van Zadelhoff en Marius Touwen. Ik wil hen bedanken dat zij zich op deze manier inzetten voor de kunst en cultuur in Amstelveen. Wij hebben er vertrouwen in dat deze doorstart kan leiden tot een toekomstbestendig museum. Het komende jaar gaan het museum, de gemeenteraad en de gemeente hiermee aan de slag. Het is tijd voor een museum waar onze inwoners waar voor hun geld krijgen. Een museum waar niet alleen Amstelveen trots op is, maar ook de rest van Nederland.

Gemeenteraad. Wij vragen de gemeenteraad om woensdag 29 november 2023 in te stemmen met uitvoering van de gemaakte afspraken, het afwijzen van de meerjarige subsidieaanvraag van het Cobra Museum en het toekennen van een eenmalige financiële bijdrage ter hoogte van de huidige subsidie (lees HIER). Zij heeft nu het laatste woord.

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.