Nieuwe lantaarns in Wester-Amstel
Nieuws -> CultuurBron: S. Movig / Amstelveenweb.com
19-11-2007
Na 345 jaar werd op zaterdag 17 november 2007 een historische daad voltooid in de buitenplaats Wester-Amstel. Burgemeester Jan van Zanen onthulde samen met de heer Johan Laman Trip, voorzitter van Vrienden van de Stichting Particuliere Historische Buitenplaatsen, twee zogenaamde Jan van der Heijden lantaarns die aan de voorgevel van Wester-Amstel zijn bevestigd.
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)
De lantaarns hangen al klaar om onthuld te worden
Stichting Lissone
De Stichting Lissone, eigenaresse van de buitenplaats, heeft met hulp van de Vrienden van Particulier-Historische Buitenplaatsen de middelen bijeengebracht om de lantaarns te plaatsen. Deze replica's wijken op slechts één detail af van het originele ontwerp. De verlichtingsduur is met behulp van een onder spanning gezette kooldraad opgevoerd naar een geschatte 2.000 uur.
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)
Søren Movig voorzitter van de Stichting Lissone verwelkomt alle aanwezigen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)
Een stukje van de diashow
Van der Heijden
De 'Jan van der Heijden' lantaarn is één van de twee uitvindingen waarmee Jan van der Heijden, zeventiende eeuwse schilder en uitvinder, wereldwijde roem vergaarde. In 1663 bedacht Jan van der Heijden een praktische oplossing voor de notoir duistere Amsterdamse straten. Hij ontwierp een lantaarn die - dankzij een revolutionair mengsel van raap- en lijnzaadolie - een verlichtingsduur had van maar liefst 120 volle uren! De lantaarn werd op houten palen gezet of aan de gevels van de huizen bevestigd.
Søren Movig
De heer Søren Movig, voorzitter van de Stichting J. Ph. Lissone, is de rentmeester van de buitenplaats en achterachterkleinzoon van Jacobus Philippus Lissone van het gelijknamige reisbureau. Lissone kocht Wester-Amstel in 1900, en de stichting beheert deze nalatenschap. Sindsdien heeft hij zich in de geschiedenis van Wester-Amstel verdiept en is hij nu een kundig specialist van het thema geworden.
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)
Het aanwezige publiek luistert naar de voordracht over het levensverhaal van Nicolaas Pancras
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)
Ronald van Immerseel (lnr), Johan Laman Trip van het bestuur van PHB met burgemeester Jan van Zanen en de voorzitter van de Vrienden van Wester-Amstel, mevrouw Anneliese Reesink beluisteren de voordracht
De heer Movig hield een drie kwartier durende voordracht voor de aanwezigen, over het leven en de capriolen van de toenmalige burgemeester Nicolaas Pancras. Met behulp van een beamer werden foto’s geprojecteerd van in het verhaal voorkomende personen en huizen. Pancras (zijn naam is nog steeds aanwezig in Amstelveen, weliswaar verbasterd naar Bankras) heeft in 1662 de buitenplaats Wester-Amstel gesticht en het is heden het oudste bewaard gebleven 'Koopmansbuiten' van Holland.
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)
Het publiek vond de verhalen prachtig
Burgemeester Van Zanen
De burgemeester van Amstelveen, de heer Jan van Zanen was erg geïnteresseerd in het verhaal. In zijn humoristische toespraak, die volgde op de voordracht, kwam hij meerdere malen terug op het verhaal van Movig, omdat hij tussen de twee burgemeesters een soort parallel probeerde te maken. Hij sloot zijn toespraak af met een gedicht van Rutger Kopland getiteld “ Onder de appelboom”:
Ik kwam thuis, het was
een uur of acht en zeldzaam
zacht voor de tijd van het jaar,
de tuinbank stond klaar
onder de appelboom
ik ging zitten en ik zat
te kijken hoe de buurman
in zijn tuin nog aan het spitten
was, de nacht kwam uit de aarde
een blauwer wordend licht hing
in de appelboom
toen werd het langzaam weer te mooi
om waar te zijn, de dingen
van de dag verdwenen voor de geur
van hooi, er lag weer speelgoed
in het gras en ver weg in het huis
lachten de kinderen in het bad
tot waar ik zat, tot
onder de appelboom
en later hoorde ik de vleugels
van ganzen in de hemel
hoorde ik hoe stil en leeg
het aan het worden was
gelukkig kwam er iemand naast mij
zitten, om precies te zijn jij
was het die naast mij kwam
onder de appelboom, zeldzaam
zacht en dichtbij
voor onze leeftijd.
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)
De burgemeester kreeg later als cadeautje een pot honing van Wester-Amstel
Met de volgende woorden rondde de burgemeester zijn toespraak af:
Dames en Heren,
Zo veel geluk samen te brengen met zo weinig woorden, het is eigenlijk een beetje hetzelfde, als het licht dat ik straks mag ontsteken, hier op deze buitenplaats Wester-Amstel. Het wordt hier weer langzaam te mooi, om waar te zijn.
Daarna ging het gezelschap naar de voorgevel van Wester-Amstel en onthulden de heer Trip en burgemeester Jan van Zanen de lantaarns die op ingenieuze wijze waren verpakt. Ook de heer Gard van Hoof was aanwezig, want in zijn bedrijf in Middelburg zijn de lantaarns vervaardigd.
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)
De heer Movig kijkt toe, als de lantaarns worden onthuld door de heer Trip en de heer Van Zanen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)
Een groepsfoto met alle betrokkenen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)
Zij hebben het licht gezien
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)
De aanwezigen bewonderen het schouwspel
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)
Gard van Hoof, directeur van het bedrijf De Nood Exclusieve Verlichting uit Middelburg, die de lantaarns produceerde is ook aangekomen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)
En de hoofdrolspelers van de dag doen, wat van ze verwacht wordt: branden
Met de ontsteking van de twee lantaarns werd de 17de eeuwse gevel van Wester-Amstel van passend 'oud licht' voorzien. De bezoekers kunnen de lantaarns van dichtbij bewonderen tijdens de openingsuren van het park. Het fraaist tonen de lantaarns zich vanaf de Amsteldijk bij het avondduister.