Bijgewerkt: 29 april 2024

Nieuwe virusvariant BA.286 is in de Verenigde Staten ontdekt

Nieuws -> Gezondheid

Bron: CDC/Wikipedia
03-09-2023

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) Centra voor Ziektebestrijding en -preventie van de Verenigde Staten heeft een nieuwe SARS-CoV-2-virusvariant gedetecteerd met de naam BA.2.86. CDC controleert voortdurend op nieuwe varianten en bestudeert hun potentiële impact op de volksgezondheid.

Alle virussen, inclusief het virus dat COVID-19 (SARS-CoV-2) veroorzaakt, veranderen in de loop van de tijd. Deze virussen met wijzigingen worden ‘varianten’ genoemd. Deze veranderingen kunnen van invloed zijn op hoe besmettelijk een virus is, hoe goed het op de behandeling reageert en hoe ernstig het mensen treft. Vorige week werd een nieuwe variant van SARS-CoV-2 genaamd BA.2.86 gedetecteerd in monsters van mensen in Denemarken en Israël. In de Verenigde Staten zijn ten minste twee gevallen geïdentificeerd. Deze variant valt op omdat deze meerdere genetische verschillen vertoont met eerdere versies van SARS-CoV-2.

Foto Amstelveen
(Bron CDC - 2023)

Microscopische foto van het nieuwe omicron-subvariant virus BA.2.86. Omicron (B.1.1.529) is een variant van SARS-CoV-2 die voor het eerst werd gerapporteerd aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) door het Network for Genomics Surveillance in Zuid-Afrika op 24 november 2021.

Op basis van wat CDC nu weet, lijken bestaande tests die worden gebruikt om COVID-19 op te sporen en medicijnen te behandelen effectief te zijn bij deze variant. BA.2.86 is mogelijk beter in staat infecties te veroorzaken bij mensen die eerder COVID-19 hebben gehad of die COVID-19-vaccins hebben gekregen. Wetenschappers evalueren de effectiviteit van het komende, bijgewerkte COVID-19-vaccin. De huidige inschatting van de CDC is dat dit bijgewerkte vaccin effectief zal zijn in het verminderen van ernstige ziekten en ziekenhuisopnames. Op dit moment is er geen bewijs dat deze variant een ernstiger ziekte veroorzaakt. Die beoordeling kan veranderen naarmate er aanvullende wetenschappelijke gegevens worden ontwikkeld. CDC zal meer delen naarmate we meer weten.

Indien goedgekeurd/geautoriseerd door de FDA en aanbevolen door de CDC, zullen bijgewerkte vaccins al medio september 2023 verkrijgbaar zijn bij uw plaatselijke apotheek of dokterspraktijk. Wat kunt u doen om uzelf en anderen te beschermen terwijl we meer te weten komen? Op dit moment weten we niet hoe goed deze variant zich verspreidt, maar we weten wel dat deze zich op dezelfde manier verspreidt als andere varianten. Dat betekent dat u nog steeds de volgende acties kunt ondernemen om uzelf en anderen tegen infectie te beschermen:

-Haal uw COVID-19-vaccins, zoals aanbevolen

-Blijf thuis als je ziek bent

-Laat je indien nodig testen op COVID-19

-Zoek een behandeling als u COVID-19 heeft en een groot risico loopt ernstig ziek te worden

-Als u ervoor kiest een masker te dragen, draag dan een mondkapje van hoge kwaliteit dat goed over uw neus en mond past

-Verbeter de ventilatie

-Was je handen

Gevallen bij mensen: Vanaf 23 augustus 2023 zijn wereldwijd 9 BA.2.86-variantsequenties gerapporteerd: Denemarken (3); Zuid-Afrika (2); Israël (1); Verenigde Staten (2) en Verenigd Koninkrijk (1). Een van de gevallen in de Verenigde Staten betreft een persoon die is gedetecteerd via CDC’s Traveler-based Genomic Surveillance. De identificatie van deze gevallen in meerdere geografische gebieden is een bewijs van internationale transmissie. Met name de hoeveelheid genomische sequencing van SARS-CoV-2 is wereldwijd aanzienlijk afgenomen ten opzichte van voorgaande jaren, wat betekent dat er meer varianten kunnen ontstaan en zich gedurende langere tijd onopgemerkt kunnen verspreiden. Het is ook belangrijk op te merken dat de huidige stijging van het aantal ziekenhuisopnames in de Verenigde Staten waarschijnlijk niet wordt veroorzaakt door de BA.2.86-variant. Deze beoordeling kan veranderen naarmate er aanvullende gegevens beschikbaar komen.

Ernst: Het is te vroeg om te weten of deze variant een ernstiger ziekte kan veroorzaken in vergelijking met eerdere varianten. CDC houdt de ziekenhuisopnamecijfers nauwlettend in de gaten om mogelijke vroege signalen te identificeren dat de BA.2.86-variant een ernstigere ziekte veroorzaakt. Op dit moment hebben locaties waar deze variant is gedetecteerd geen stijgingen in transmissie-indicatoren (bijvoorbeeld gevallen, bezoeken aan de afdeling spoedeisende hulp) of ziekenhuisopnames ervaren die niet in verhouding staan tot die op aangrenzende locaties. Het is echter nog vroeg in de opkomst van deze variant en te vroeg om de effecten op basis van deze indicatoren te evalueren.

Transmissie: Omdat er slechts negen sequenties zijn gedetecteerd, is het te vroeg om te weten hoe overdraagbaar deze variant is. Detectie over meerdere continenten suggereert een zekere mate van overdraagbaarheid. Dit is opmerkelijk omdat wetenschappers de overdracht van de meeste andere sterk uiteenlopende lijnen, die kunnen optreden bij immuungecompromitteerde personen met langdurige infecties, niet hebben gedetecteerd.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.