Bijgewerkt: 21 december 2024

Nieuwe web zoekmachine: Cuil

Nieuws -> Internet

Bron: Amstelveenweb/ Cuil / Wikipedia
29-07-2008

Cuil (uitgesproken "cool"), komt uit het Keltisch en staat voor kennis en wijsheid. Cuil is een nieuwe web zoekmachine, die op maandag 28 juli 2008 online is gegaan. De ontwikkelaars richtten zich op een meer uitgebreide zoekmachine, die meer relevante resultaten oplevert dan de bestaande zoekmachines, zoals Google, Alltheweb, Altavista en Yahoo.

Cuil  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De startpagina van Cuil met het zoekvenster


Cuil is uniek volgens de ontwikkelaars, omdat de software webpagina's met inhoud genereert en een relatief lange tekst en foto’s geeft voor elk resultaat. Ze hebben een grotere index, dan welke andere zoekmachine, met ongeveer 120 miljard webpagina's (121,617,892,992). Cuil wordt grotendeels beheerd en ontwikkeld door de voormalige werknemers van Google. De oprichters van Cuil: Anna Patterson, Power Russell en Louis Monier zijn voormalige werknemers van Google, terwijl Tom Patterson voor IBM heeft gewerkt.

In tegenstelling tot Google beweert Cuil dat ze geen gegevens van zoekactiviteiten van de gebruikers en hun IP-adressen opslaan, aangezien dit het privacybeleid bij het bedrijf is.

Bij mijn eerste zoekactie naar “Amstelveen” geeft Cuil 1,335,490 hits, terwijl Google mij 5.340.000 hits toont. De resultaten zijn totaal uiteenlopend, want Cuil “kijkt”ook naar de inhoud van de websites en niet alleen maar woorden en (hyper) links.

Website: Cuil

Wat is een web zoekmachine?

Een zoekmachine is een programma dat ontworpen is om te zoeken naar informatie op het World Wide Web. De informatie kan bestaan uit webpagina's, afbeeldingen en allerlei soorten bestanden. Sommige zoekmachines graven naar gegevens die beschikbaar zijn in het nieuws, databestanden, of open directories. In tegenstelling tot het web directories, die worden onderhouden door echte redacteuren, die artikelen schrijven, werken zoekmachines algoritmisch, of een combinatie van algoritmische en menselijke inbreng.

Geschiedenis

Voordat er echte zoekmachines waren, was er een complete lijst van alle webservers. De lijst werd bewerkt door Sir Tim Berners-Lee en gehost op de CERN webserver in 1992. Aangezien meer en meer webservers online gingen, kon de centrale lijst het niet meer bijbenen. Op de site van NCSA werden nieuwe servers aangekondigd onder de titel "Wat is Nieuw!", maar er bestond geen volledige lijst meer.

Het eerste instrument dat werd gebruikt voor het zoeken op het (pre-web) Internet was Archie, een hulpmiddel voor het indexeren van FTP-archieven, om mensen te kunnen vinden in specifieke bestanden. In 1991 werd Gopher ontworpen en in 1993 kwam de eerste web zoekmachine “Wandex”, de eerste crawler. WebCrawler (1994) was de eerste web zoekmachine, waarbij op de volledige tekst kon worden gezocht.

Sinds 1994 bestaat Lycos en daarna volgden de nieuwe machines: Magellan, Excite, Infoseek, Inktomi, Northern Light en AltaVista. Yahoo! was een van de meest populaire manieren om mensen en webpagina's te vinden die van belang waren. In 1996 konden de mensen met Netscape zoeken en rond 1998 kwam de Google zoekmachine.

Google realiseerde betere resultaten voor veel zoekopdrachten via een innovatie: de PageRank. In essentie wordt de waarde van een pagina bepaald door het aantal malen dat er naar gelinkt wordt vanaf andere internetpagina's. Elke verwijzing betekent een stem voor een pagina. Google analyseert ook de pagina die de stem uitbrengt. PageRank heeft een schaal van 1 tot 10. Halverwege 2008 is Google nog steeds de meest populaire zoekmachine wereldwijd.

Lees verder: Search Engine History



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.