Bijgewerkt: 15 april 2024

Nooit inlog wachtwoorden van computers verstrekken aan derden!

Nieuws -> Internet

Bron: Politie regio Utrecht
09-07-2012

Waarschuwing voor oplichting via telefoon en  internet

De politie kreeg donderdag 5 juli 2012 een melding van een vrouw uit Amersfoort over poging tot oplichting via telefoon. De oplichter is vermoedelijk landelijk actief. De politie waarschuwt burgers om in geen geval wachtwoorden van computers aan derden te verstrekken.

Die dag rond 10.15 uur krijgt een vrouw uit Amersfoort telefoon van een onbekende man (maar ook een vrouw) die zich voordoet als medewerker van Microsoft. Hij spreekt Engels en heeft een licht accent. Volgens de man zijn er problemen met de computer van de Amersfoortse en kan hij haar helpen met het oplossen daarvan.

Het gaat hier echter om een truc van een oplichter om computergebruikers geld afhandig te maken. Gelukkig herkent de vrouw de truc, omdat ze er eerder in de week in de krant over had gelezen. Het artikel in de krant maakt melding van een slachtoffer die het wachtwoord van de computer aan de oplichter verstrekte. Hiermee kon de man in haar computer komen en doen, alsof er sprake was van een probleem. Voor herstel van de computer vroeg hij 250 euro.

Waarschuwing

Deze oplichter is voor zover de politie heeft kunnen vaststellen regionaal en vermoedelijk landelijk actief. De politie waarschuwt burgers alert te zijn op deze methode van oplichting en in geen geval wachtwoorden van computers aan derden te verstrekken. Mocht u benadeeld zijn, dan kunt u daarvan aangifte doen bij de politie.

Virtual Network Computing

(VNC) is een manier om het bureaublad van een computer te delen met iemand anders, met behulp van het remote frame buffer-protocol, hiermee kan een andere computer op afstand worden beheerd. Het verstuurt de toetsaanslagen en muisbewegingen van een computer naar een andere machine. Het beeld wordt de andere richting opgestuurd, via een computernetwerk.

Dit betekent, dat u bijvoorbeeld vanaf thuis een verbinding met uw computer op het werk tot stand kunt brengen. U hebt in dat geval toegang tot al uw toepassingen, bestanden en netwerkbronnen, zoals u dat ook zou hebben wanneer u achter uw computer op het werk zou zitten.

hulpAmstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het vinkje weghalen bij de optie 'Hulp op afstand' op een computer met Windows 7


Verbinding met extern bureaublad

Deze onbekende persoon gebruikt de mogelijkheid de zogenaamde verbinding met extern bureaublad in XP, Vista en Windows 7. Als iemand op de computer deze optie open laat, dan kan iemand met de kennis van het inlogwachtwoord van de computer inloggen en eventueel schade aanrichten.

De oorspronkelijke bedoeling is hier achter, dat technici, of familieleden kunnen elkaar helpen door het netwerk heen problemen op te lossen op computers op afstand. Het uitschakelen van deze optie gebeurt via Start-Configuratiescherm-Systeemeigenschappen-en Hulp op afstand- het vinkje weghalen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.