Bijgewerkt: 9 december 2022

Noord-Holland en het water op de Uitmarkt 2018

Nieuws -> Cultuur

Bron: Provincie NH/Uitmarkt
21-08-2018

Kom tijdens de Uitmarkt op 25 en 26 augustus 2018 naar het paviljoen van de provincie Noord-Holland. Hier presenteert de provincie hoe water van vijand een bondgenoot werd. De dijken, duinen, polders, natuurgebieden en forten vertellen elk een uniek verhaal dat inwoners, recreanten en toeristen veel te bieden heeft.

Nieuwe grond en droge voeten. Van oudsher had Noord-Holland veel water en eilanden binnen de provinciegrenzen. Sinds de 16de eeuw is er echter hard gewerkt om te voorzien in de groeiende vraag naar vruchtbaar land door gebieden in te polderen - maar ook het droog houden van het bestaande land was van groot belang. Grote delen van Noord-Holland liggen immers onder de zeespiegel en zijn kwetsbaar voor overstromingen. Waar het water vroeger misschien onze vijand was is dit nu zeker niet meer zo. Noord-Holland en het omliggende water hebben een lange relatie met elkaar, het is een belangrijk onderdeel van de identiteit van de provincie. Dit heeft ervoor gezorgd dat er in Noord-Holland vele historische en innovatieve voorbeelden van de strijd tegen het water te vinden zijn. Van de vele polders tot de Afsluitdijk of de aanleg van nieuwe duinen in plaats van dijken.

Uniek beeld en geluid. Kom naar het provincie Noord-Hollandpaviljoen om een uniek historische beeld van Noord-Holland in de tijd te zien aan de hand van videoanimaties en een spectaculaire 3D-kaart. Inspiratie voor een bezoek aan unieke locaties van Noord-Holland. Natuurlijk zijn er ook uitgaantips, routes en een leuke prijsvraag. Kinderen kunnen het verhaal ook zelf beleven aan de bijzondere watertafel of interactieve zandbak. Daarnaast wordt live ook de Water Music van Händel gespeeld.In het buitenland kijkt men al eeuwen gefascineerd naar de bijzondere manier, waarop wij in Nederland met het water omgaan. Die aandacht en waardering verdient het van iedereen, zo is te zien in het paviljoen.

De Uitmarkt Amsterdam vindt dit jaar plaats rondom het Oosterdok en op het Marineterrein. Het paviljoen van de provincie Noord-Holland staat op het Marineterrein tegenover Nemo, hier ligt een tijdelijke loopbrug. De Uitmarkt is het startsein van het culturele seizoen. Voor meer informatie over de Uitmarkt, optredens, de locatie, de markten kijk op www.uitmarkt.nl

De Uitmarkt vormt de start van het culturele seizoen. Het laat bezoekers proeven van het diverse culturele aanbod dat Nederland te bieden heeft. Door het succes van de afgelopen editie heeft Stichting Uitmarkt ervoor gekozen om de Uitmarkt 2018 wederom op en rond het Oosterdok te laten plaatsvinden. Met toegang tot onder andere het Scheepvaartmuseum, NEMO Science Museum en het Marineterrein Amsterdam heeft deze locatie de bezoeker veel variatie te bieden. Meer nog dan vorig jaar, door de uitbreiding met een extra stuk terrein. Het Scheepvaartmuseum vormt opnieuw het prachtige decor van het hoofdpodium.

'Bezoekers hebben vorig jaar enthousiast gereageerd op de nieuwe locatie. Dit in combinatie met de goede infrastructurele voorzieningen, was voor ons reden genoeg om dit gebied opnieuw in te richten voor de 41ste editie van de Uitmarkt', zegt Jan de Rooij, voorzitter Stichting Uitmarkt.

Bezoekers van de Uitmarkt krijgen een gratis voorproefje van wat er in het seizoen 2018-2019 in de theaters, musea en concertzalen te beleven is. Artiesten vanuit het hele land en van verschillende genres zijn aanwezig. Naast de gevestigde orde is er ook volop ruimte voor nieuwkomers. Bijvoorbeeld in de Remix Area, waar urban talent uit de verschillende Amsterdamse stadsdelen zich presenteren of de jonge theatermakers op het Fringe podium. Lees ook het 41ste Uitmarkt programmaAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.