Bijgewerkt: 22 februari 2024

Oorzaak E-coli besmetting drinkwater opgelost

Nieuws -> Gezondheid

Bron: PWN / Wikipedia
06-09-2007

Na een grondige inspectie van het gehele drinkwatersysteem, dat de Haarlemmermeer en Zuid-Kennemerland en ook Amstelveen van drinkwater voorziet, is de oorzaak van de E.coli besmetting van het drinkwater van mei 2007 vastgesteld en opgelost- meldt in haar persbericht het PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland.

PWN heeft de afgelopen maanden het hele productie- en leveringsproces nauwkeurig onder de loep genomen op zoek naar mogelijke oorzaken. Direct na het constateren van de besmetting in een drinkwaterkelder in Hoofddorp is de betreffende drinkwaterkelder buiten het leveringsproces genomen en droog gezet. Het duurt echter enige maanden voordat al het vocht uit de betonnen constructie is getrokken. Pas dan kunnen vochtplekken die door kleine lekkages worden veroorzaakt, zichtbaar worden. Na het aantreffen van zo’n vochtplek is er gericht gezocht naar de uiteindelijke oorzaak.

E. coli Amstelveen
(Wikipedia - 2007)

Electronenmicroscoop foto van de bacterie Escherichia coliDoor de combinatie van een scheurtje in het bitumen onder de dakvegetatie en een niet volledig waterdichte voeg tussen twee betonnen bouwdelen is regenwater druppelsgewijs in de betreffende drinkwaterkelder terecht gekomen. Het regenwater was verontreinigd door een op het dak broedende vogelkolonie. Het gevolg was dat in het drinkwater van deze kelder de E.colibacterie is aangetroffen. Het scheurtje en de voeg zijn inmiddels gerepareerd.

PWN heeft ook besloten de dakbekleding van de drinkwaterkelder aan te passen. Het vegetatiedak, dat een aantrekkelijke plek is voor broedende vogels, wordt vervangen door een tegeldak. Dit zal komende weken gaan plaatsvinden aangezien het broedseizoen ruim voorbij is en de broedende vogels zijn vertrokken.

In het totaal zijn er circa 40 klanten geweest die een schadeclaim hebben ingediend. De leveringsvoorwaarden van PWN sluiten dit soort schade uit omdat er geen sprake is van onzorgvuldigheid of nalatigheid. De betrokken klanten zijn per brief geïnformeerd.

Op dinsdag 15 mei 2007 werd in een watermonster van de betreffende drinkwaterkelder een E-coli bacterie aangetroffen. Hoewel het risico op een besmetting uiterst gering was, gaf PWN na overleg met de Inspectie VROM aan 180.000 aansluitingen in genoemde regio een preventief advies om het drinkwater voor consumptie te koken.

Wat is E.coli?

Escherichia coli is een van de meest voorkomende soorten bacteriën in de dikke darmen van homoiotherme dieren, zoals zoogdieren en is nodig voor het verteren van voedsel. Het is een enterobacterie die vaak gebruikt wordt als model voor bacteriën in het algemeen. De bacterie is genoemd naar de Duitse microbioloog Theodor Escherich.

Lees meer over de bacterie: Escherichia coliAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.