Op een duurzame manier klimaatneutraliteit bereiken
Nieuws -> MilieuBron: Europese Commissie
09-12-2023
De 28ste VN-klimaatconferentie (COP28) vindt plaats van 30 november tot en met 12 december 2023 in Dubai. Onder het voorzitterschap van de Verenigde Arabische Emiraten zal de COP28-top partijen samenbrengen om de actie in de richting van de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs en het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering te versnellen.
De EU zal aandringen op een substantiële opschaling van de mondiale klimaatambitie om de doelstelling van 1,5°C binnen bereik te houden, in lijn met de Overeenkomst van Parijs, en zal samenwerken met gelijkgestemde partners om een succesvol resultaat op de COP28 te bewerkstelligen. De wereldgemeenschap ligt niet op koers om haar verplichtingen in Parijs na te komen, en in Dubai moeten we het eens worden over een versneld traject voorwaarts tijdens de eerste Global Stocktake over de Overeenkomst van Parijs.
'De wetgeving om onze uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minstens 55% te verminderen is nu van kracht, en we liggen zelfs op koers om deze ambitie te overschrijden. Dit is een belangrijk teken voor Europa en voor onze mondiale partners dat de groene transitie mogelijk is, dat Europa zijn beloften waarmaakt' – zegt Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.
De prioriteiten van de EU voor COP28. In de COP28-klimaatonderhandelingen zal de EU in dit kritieke decennium werken aan nog meer ambitie en actie, onder meer door:
-Het uitfaseren van fossiele brandstoffen en het vergroten van de capaciteit voor hernieuwbare energie en de energie-efficiëntie
-Een meer gezamenlijke focus op emissiereducties dit decennium
-Onszelf en onze partners voorbereiden op aanpassing aan de klimaatverandering
-Zorgen voor klimaatfinanciering om verlies en schade aan te pakken van iedereen die dat kan betalen
Klimaatactie van de EU. De Europese Green Deal zette een nieuwe groeistrategie voor Europa uiteen. Het heeft tot doel de EU om te vormen tot een eerlijke en welvarende samenleving, met een moderne en concurrerende economie met nul netto broeikasgasemissies in 2050. De nieuwste EU-klimaat- en energiewetgeving, bekend als ‘Fit for 55’-pakket, zal naar verwachting de EU-uitstoot verminderen. de netto-uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% tegen 2030. Europa komt zijn beloften aan burgers en internationale partners na om het voortouw te nemen op het gebied van klimaatactie en de groene transitie vorm te geven ten behoeve van burgers en industrieën.
Mondiaal ondersteunt de EU de groene transformatie, door te investeren in zowel mitigatie als klimaatveerkracht via haar Global Gateway-strategie. Het ondersteunt ook schone energie als een manier om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling en de verplichtingen van de Overeenkomst van Parijs te bereiken. In een Team Europe-aanpak bevordert het de uitwisseling van groene technologie en versterkt het de energiezekerheid, door duurzame en vertrouwde verbindingen en oplossingen over de hele wereld aan te bieden.
Om de klimaatcrisis aan te pakken moeten de emissies overal ter wereld worden teruggedrongen. De EU werkt samen met ontwikkelingseconomieën om hen de steun te bieden die zij nodig hebben om de klimaatverandering te verzachten en zich eraan aan te passen.
De EU, haar lidstaten en de Europese Investeringsbank leveren samen de grootste bijdrage aan publieke klimaatfinanciering aan ontwikkelingseconomieën. In 2022 hebben ze 28,5 miljard euro aan klimaatfinanciering uit publieke bronnen bijgedragen en nog eens 11,9 miljard euro aan particuliere financiering gemobiliseerd.
De EU blijft zich ook inzetten om bij te dragen aan de doelstelling van de ontwikkelde economieën om tot 2025 gezamenlijk uit verschillende bronnen 100 miljard dollar per jaar te mobiliseren om onze partners te ondersteunen.(Wat is de afkorting COP? COP is een afkorting voor 'Conference of the Parties' in het Engels of 'Conferentie van de Partijen' in het Nederlands. Het zijn conferenties op een hoog niveau, georganiseerd door de Verenigde Naties, die staten, regionale organisaties en ngo's (niet-gouvernementele organisaties) samenbrengen.