Bijgewerkt: 18 mei 2024

Op jacht naar de oorzaak van levensbedreigende darminfectie

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Amstelveenweb
04-06-2011

Op jacht naar de oorzaak van de levensbedreigende darminfectie, EHEC, hebben wetenschappers nu iets gevonden. Totaal werden 17 mensen ziek na een bezoek aan een restaurant in het Noord-Duitse Lübeck bij Hamburg - meldt de Duitse media.

Prof. dr. Werner Solbach, een microbioloog aan het Universiteits Ziekenhuis van Lübeck vertelde, dat tussen de 12de en 14de mei 2011, de nu zieke mensen het restaurant hebben bezocht. ˈHet is opmerkelijk dat de ziektegevallen tussen de leden van verschillende groepen zijn,ˈ zei hij.

EHEC Amstelveen
(Foto Manfred Rohde - 2011)

Elektronenmicroscopische foto van de EHEC bacterie


Uit de gelederen van een Deense groep bezoekers, die voor een dagje naar Hamburg waren gekomen, raakten acht mensen besmet. Op hetzelfde tijdstip aten in het restaurant 30 vrouwen van een vakbond. De deelnemers, afkomstig uit heel Duitsland volgden een seminar in Lübeck. ˈTot nu toe zijn ons acht van hen, soms zeer ernstige gevallen, bekend. Eén deelnemer uit Noord-Rijnland-Westfalen is dood ˈ, zei Dieter Ondracek, bondspresident van de Duitse Belastingdienst Unie in Berlijn.

Bovendien is er een andere ernstige HUS zaak (nieraandoening, Hemolytisch uremisch syndroom), die is gerelateerd aan het restaurant. Prof. Solbach: ˈEén kind uit Zuid-Duitsland was vanwege een familiefeest, ook in dezelfde periode in het restaurant". De deskundige hoopt, dat de oorsprong van de voedselvergiftiging wordt opgespoord. ˈTot nu toe waren er slechts vage verwijzingen, waar, wanneer en wat de mensen aten.ˈ

In het restaurant zijn er al onderzoeken geweest, nu worden de voedsel leveringenlijsten geëvalueerd. De restaurant eigenaren doen er alles aan om de voedsel inspecteurs te helpen. De gezondheid van de gasten heeft voorrang op de verkoop. Veel gasten blijven weg uit angst voor EHEC. In de Duitse supermarkten is de verkoop van tomaten, sla en komkommers naar 90 tot 100 procent gezakt, want niemand durft deze groenten meer te kopen.

De EHEC-bacterie niet eerder waargenomen

De EHEC-bacterie die vooral in Duitsland veel ziektegevallen veroorzaakt is een zeldzaam type. Hij is wel eerder bij mensen gezien, maar heeft nog nooit voor een uitbraak gezorgd. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag 2 juni 2011 bekend gemaakt. Meer informatie: EHEC outbreak op de website van WHO (in het Engels).


Wordt vervolgd……….Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.