Bijgewerkt: 21 november 2024

Op 'stof' bij Armando

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb
19-11-2014

Op uitnodiging van Linda du Prie, beleidsadviseur cultuur bij de gemeente Amstelveen, kon een aantal journalisten de werkzaal van de alom bekende kunstenaar Armando op het industrieterrein van Weesp bezoeken en met de meester over zaken praten. Want kunstenaar zijn is natuurlijk om je creatieve uitingen te verwezenlijken, maar de echte kunst is, om je werk goed te verkopen, aangezien zelfs een kunstenaar moet eten en stroom en gas betalen.

Het zakelijke deel van kunstenaar zijn is vele malen lastiger, maar gelukkig heeft Armando (1929) tegenwoordig een assistente, mevrouw Sigrid Bruijel. Zij staat Armando bij als art consultant en dat is echt nodig, want Armando heeft naast allerlei kwalen, van zakendoen en techniek niet zo veel idee, maar het kan ook zijn dat het ook wel makkelijk voor hem is als 85 jarige.

Mevrouw Bruijel over haar werk met Armando: 'Werken met kunst en kunstenaars is waar ik voor leef. Als ik mijn liefde voor kunst met andere mensen kan delen door een presentatie op een toegankelijke manier, dan vallen alle stukjes op de juiste plek. Als collectiebeheerder van de internationaal bekende kunstenaar Armando, zorg ik voor elk aspect van zijn collectie, zoals de voorraad, het logistiek beheer, maar ook voor de financiële administratie.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Armando in Weesp


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Armando in gesprek met journalist Johan Th. Bos


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Mevrouw Sigrid Bruijel laat Armando een artikel lezen op een iPad


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Het kunstwerk 'Der Bogen' is nog van klei op ijzerdraad en de afmetingen zijn enorm


De ontmoeting met Armando gebeurde in de enorme werkzaal van het kunstenaarsechtpaar Wim Vonk en Marja van Putten in Weesp bij Traco Art Trust. Ze zijn al jaren bevriend met Armando en hebben ook aan zijn kunstwerk ‘Boot’ meegewerkt in 2006. Nu werken ze mee aan het laatste grote project ‘Der Bogen’. De fysieke afmetingen van de boog zijn enorm, vooral als je naast het 'ding' staat - 10 meter breed en 5 meter hoog. De naam van het werk is in het Duits, een aanwijzing dat Armando eigenlijk in Berlijn werkt en woont. Af en toe als dat nodig is zoals nu, komt hij persoonlijk naar Amstelveen, maar werkt dus nu aan ‘Der Bogen’ in Weesp. Het kunstenaarsechtpaar was enorm gastvrij want zij waren constant in de weer om koekjes, thee en koffie aan te bieden aan de bezoekers.

Johan Th. Bos van Amstelveenblog interviewde de veelzijdige kunstenaar. Hij zat in werkkleding op een stoffige stoel in een koele zaal en zag er niet uit als één van de meest succesvolle Nederlandse kunstenaars van de laatste eeuw. Hij liep moeizaam, kon zijn rechter arm amper bewegen door een embolie in zijn aderen, maar hij bleek heel geestig te zijn. Een ‘down to earth’ persoon, die zijn gedachten zonder enige twijfel direct uitspreekt en zichzelf op geen enkele manier maskeert.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Er worden regelmatig stroopwafels geserveerd en dat vindt Armando een goed idee


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Armando signeert een van zijn boeken voor Mirjam van 't Veld, burgemeester van Amstelveen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Mevrouw Sigrid Bruijel in gesprek met het kunstenaarsechtpaar Marja van Putten en Wim Vonk, dat eigenlijk het meeste werk uitvoert


Armando kreeg een iPad onder zijn neus geduwd door mevrouw Bruijel, waar een lovend artikel stond over het peperdure kunstwerk ‘Der Bogen’. Dat de journalist zijn werk zo leuk vond, viel in goede aarde bij de kunstenaar, want hij weet dat niet iedereen blij is met zo’n enorme kunstwerk, dat waarschijnlijk in juni 2015 wordt onthuld op het Stadsplein van Amstelveen bij de fontein. Het kost 300.000 euro, waarvan het grootste deel wordt gebruikt voor de bronsgieterij en de belastingdienst. De locatie naast de fontein zou een probleem kunnen zijn, want als het paar honderd kilo wegende bronzen kunstwerk niet goed is verankerd op het dak van de ondergrondse parkeergarage, kan het omvallen en dat is geen prettige gedachte.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

'De Hand', de laatste sculptuur van Armando staat al klaar om naar de gieterij vervoerd te worden


Armando signeerde zijn eigen boek met foto’s van zijn meest recente werken 'Armando vs Armando' voor Mirjam van ’t Veld, de burgemeester van Amstelveen. Op een bepaald moment kwam Maaike Veeningen D66 wethouder Cultuur ook naar de studio om met haar eigen ogen het nieuwste en al veelbesproken kunstwerk van Amstelveen te bekijken. Armando vertelde dat het grootste probleem het verkrijgen van de grote hoeveelheid klei was, want er is wel wat voorraad in de winkels, maar geen 1200 kilo. Met klei wordt het draden model van de boog bedekt en later in plastic ingepakt om uitdroging te voorkomen. Vervolgens wordt het model in stukken gezaagd, genummerd en wordt het naar Bronsgieterij Kemner in Cuijk, Noord-Brabant gebracht. Daar worden gips afgietsels gemaakt, die met vloeibare brons worden gevuld en na afkoeling wordt alles weer aan elkaar gelast en schoongemaakt. Dat is eigenlijk wat de meeste kosten genereert, want om op deze schaal te werken is een enorm proces.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Linda du Prie overhandigt Armando de laatste Amstelveen Dichtbij krant, waar een lovend artikel staat over 'Der Bogen?


Het oorspronkelijke doel van het bezoek is wat de redactie van Amstelveenweb en de journalist betreft, bereikt. Het ontmoeten van een interessante Amstelvener en wereldburger, die als kunstschilder, beeldhouwer, dichter, schrijver, violist, acteur, journalist, film-, televisie- en theatermaker zijn diepe sporen in de Nederlandse cultuur heeft achtergelaten en…. hij is nog duidelijk niet klaar met zijn werkzaamheden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Maaike Veeningen, (D66) wethouder Cultuur en Rein Schurink gemeentesecretaris van Amstelveen, in feite de opdrachtgevers, in gesprek met Armando


Nog iets over de titel ‘Op stof bij Armando’ van dit artikel. Toen wij de studio verlieten waren onze schoenen en kleren bedekt met een geel fijn stof, afkomstig van de droge klei, want dat hing niet alleen in de lucht, maar was ook rijkelijk aanwezig op de vloer.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2014)

Artist impression van 'Der Bogen' van Armando, zoals dat op het Stadsplein zal komen te staan


Het Armando Museum bevond zich sinds 1998 in Amersfoort, met uiteraard veel werk van Armando, maar het is in 2007 afgebrand en daardoor is heel veel werk van de kunstenaar verloren gegaan. Eind 2010 verschenen de eerste plannen om de collectie van het Armando Museum te huisvesten in Oud-Amelisweerd in Bunnik. In juni 2012 gaf de gemeenteraad van Utrecht haar goedkeuring en op 21 maart 2014 opende prinses Beatrix de expositie 'Armando in het woud'. Vanaf 22 maart 2014 t/m 1 maart 2015 is de Armando Collectie te bezichtigen in het Museum Oud Amelisweerd (MOA).



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.