Bijgewerkt: 3 december 2022

Opblaasbare darm in Ziekenhuis Amstelland!

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Ziekenhuis Amstelland!
14-06-2010

Van maandag 28 juni t/m maandag 5 juli 2010 kunt u de opblaasbare darm van de Maag-, Lever-, Darmstichting (MLDS) bezichtigen in de centrale hal van Ziekenhuis Amstelland. U kunt door de levensgrote darm heen lopen en zien hoe darmpoliepen en andere darmafwijkingen eruit zien. Ook is er foldermateriaal beschikbaar over darmkanker. En bekijk een filmpje over het ontstaan van darmkanker.

Darm Amstelveen
(Foto ZHA - 2010)

Wandeling in de opblaasbare darm


Tijdens deze week, die in het teken zal staan van het thema 'Volg jij je onderbuik gevoel?', wordt in het ziekenhuis ook de voorlichtingsavond 'Dikke darmkanker: erfelijkheid en screening' gehouden. Deze vindt plaats op donderdag 1 juli 2010.

Programma:

-Presentatie 'Erfelijke aanleg voor darmpoliepen en darmkanker', dr. F.H. Menko, klinisch geneticus VUmc.

-Uitleg over een coloscopie-onderzoek (inwendig kijkonderzoek van de dikke darm), door de Maag-, Darm-, Leverartsen van Ziekenhuis Amstelland.

-Gelegenheid tot het stellen van vragen.

-Rondleiding over de afdeling Endoscopie in het gloednieuwe Behandelcentrum van Ziekenhuis Amstelland. Het Behandelcentrum is sinds maart 2010 in gebruik en beschikt over de modernste apparatuur voor het uitvoeren van diverse endoscopische onderzoeken.

Tijd: 19.30 uur (zaal open vanaf 19.00 uur) Locatie: Ontmoetingsruimte Ziekenhuis Amstelland Kosten: toegang is gratis. mAanmelden: stuur een mail naar voorlichting@zha.nl . S.v.p. naam en aantal personen vermelden.

Opblaasbare darm

De grote opblaasbare darm toert langs de Nederlandse ziekenhuizen om het belang van vroege opsporing van darmkanker onder de aandacht te brengen. Vroege opsporing van darmkanker geeft namelijk meer kans op genezing. Ook wordt hiermee geprobeerd het onderwerp beter bespreekbaar te maken.

Uit publieksonderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt namelijk dat ruim 18 procent van de 1500 ondervraagden nog steeds moeite heeft met praten over darmklachten, zelfs met de eigen huisarts. En dat 28 % niet naar de huisarts gaat bij een verandering in de ontlasting, terwijl dit een alarmsignaal kan zijn voor darmkanker. Op de website www.darmkanker.info  kan iedereen alle informatie vinden over darmkanker, zoals de alarmsignalen, behandelmethoden en risicofactoren.

Darmkanker

Darmkanker is in Nederland de op één na meest voorkomende vorm van kanker. In Nederland worden elk jaar bijna 12.000 mensen getroffen door darmkanker en overlijden er bijna 5.000 mensen aan de gevolgen van darmkanker. Als darmkanker in een vroeg stadium wordt opgespoord, is deze ernstige ziekte goed te behandelen en bestaat er een behoorlijke kans op genezing. Helaas hangt rond darmkanker nog altijd een taboesfeer.

Mensen vinden het niet prettig om te praten over alles wat te maken heeft met de stoelgang. Dit is een van de redenen waardoor patiënten vaak pas in een (te) laat stadium naar hun arts gaan. Om meer aandacht te vragen voor darmkanker, het belang van vroege opsporing en een alerte houding te benadrukken reist sinds maart 2010 de opblaasbare darm langs de ziekenhuizen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.