Bijgewerkt: 25 juni 2022

Open Karel Appelhuis 2012

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
16-12-2011

5, 7 en 8 januari 2012

Preview avond – Open huis weekend  

Na de officiële opening van het Karel Appelhuis in 2010, en het op de begane grond gevestigde kunsteducatieve centrum KABG in 2011, organiseren de initiatiefnemers van het huis de eerste van jaarlijkse openstellingen voor een breed publiek.

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst, de Rijksakademie van beeldende kunsten en Woonstichting De Key organiseren op donderdag 5 januari een preview avond en in het weekend van 7 en 8 januari 2012 open huis.

Appel Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

'The Fountain' van Karel Appel voor het Cobra Museum in Amstelveen


Het thema van het Open Karel Appelhuis 2012 is ‘Environment’ (Mijn omgeving). Rond dit thema richt het Cobra Museum op de 1e verdieping een presentatie in over Karel Appel en zijn omgeving in Amsterdam: de locaties waar Karel Appel heeft gewoond, gewerkt en heeft geëxposeerd. Dat zijn onder meer de Dapperstraat, de Rijksakademie, de Universiteit van Amsterdam en het Stedelijk Museum Amsterdam.

De tentoonstelling vertelt het verhaal over Appel met teksten, een film en historische foto’s uit zijn vroege jeugd. Uniek is een aantal originele werkjes op doek uit 1939, die Karel Appel in de omgeving van Amsterdam schilderde toen hij 18 jaar was. Deze werken komen uit een particuliere collectie en zijn niet eerder publiekelijk getoond.

Op de 2e verdieping verzorgt de Rijksakademie de videoinstallatie A Peaceful Strike (2011) van resident-artist en oud-bewoner van het huis Yin-Ju Chen (Taiwan, 1977). In 2010 filmde Yin-Ju, toen ze in het Karel Appelhuis woonde, heel vaak op de Dappermarkt: de mensen die na afloop van de markt nog op straat waren, de vogels, en de hopen vuilnis die tijdens de staking van de vuilnisophaaldienst in mei 2010 op straat bleven liggen. Yin-Ju maakte het werk A Peaceful Strike speciaal voor het Open Karel Appelhuis; het videoportret van de Dappermarkt is een tijdsdocument.

Daarnaast kan tijdens het open huis alvast kennis gemaakt worden met (het werk van) de vier nieuwe bewoners. Vanaf half januari zullen vier resident artists van de Rijksakademie in het geboortehuis van Appel hun intrek nemen. Tijdens de preview avond en het open huis weekend kan men kennis met hen maken en hun werk bekijken. De nieuwe bewoners in 2012 zijn: Deniz Buga (Turkije, 1982), Ruben Grilo (Spanje, 1981), Muzi Quawson (Groot-Brittannië, 1978) en Ayman Ramadan (Egypte, 1980).

Programma’s

Preview avond op donderdag 5 januari van 19.30 – 22.00 uur

19.30                           Welkomstdrankje en openingswoord door Els Ottenhof,

zakelijk directeur Cobra Museum

20.00 - 20.30              Lezing door DUS architecten over de renovatie van het

                                   Karel Appelhuis 

20.30 - 21.30              Bezichtiging van het huis en de presentaties van

                                   het Cobra Museum en de Rijksakademie

21.30 - 22.00              Drankje

Toegang gratis. Beperkte plaatsen, aanmeldingen via: info@rijksakademie.nl

Open huis weekend op zaterdag 7 en zondag 8 januari 2012 van 13.00 – 17.00 uur. Tijdens het open huis is er een doorlopende inloopworkshop voor jong en oud in KABG (kunsteducatief centrum op de begane grond). Onder begeleiding van kunstenaars kan men aan de slag met verf op schildersdoek. Iedereen is welkom om mee te doen! Om 14 uur en 15 uur zijn er rondleidingen in de presentaties van het Cobra Museum en de Rijksakademie, op de 1e en 2e verdieping. Voor meer details zie www.karelappelhuis.nl Karel Appelhuis Dapperstraat 7 1093 BK Amsterdam

Het gerestaureerde Karel Appelhuis in de Dapperstraat no. 7 werd op 25 april 2010 onder grote belangstelling geopend. Jaarlijk verhuurt Woonstichting De Key de vier appartementen in het Karel Appelhuis aan resident artists van de Rijksakademie. Elk jaar in januari wordt het huis opengesteld voor tentoonstellingen van het werk van de resident artists van het afgelopen jaar.

In het huis werken 3 partners samen: Woonstichting De Key, de Rijksakademie van beeldende kunsten en het Cobra Museum voor Moderne Kunst. Deze partners dragen elk met hun eigen expertise bij aan het slagen van de opzet van het huis en het op 31 maart 2011 geopende Karel Appel BG, het kunsteducatieve centrum dat gevestigd is op de begane grond.

Het huis is een hommage aan de schilder-dichter Karel Appel die in 1921 in de Dapperstraat werd geboren en na een opleiding aan de Rijksakademie van beeldende kunsten en als mede oprichter van de Cobra kunstbeweging vanuit Parijs en New York uitgroeide tot een wereldberoemde kunstenaar.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.