Bijgewerkt: 21 februari 2024

Oppositie furieus na snelle rechtse keuze PvdA

Nieuws -> Politiek

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
16-03-2006

De oppositiepartijen hebben op maandagavond 13 maart 2006 vol verbazing en furieus gereageerd op de keuze van de PvdA om, tegen de landelijke trend in, de komende vier jaar met de VVD en het CDA in zee te gaan.

De meeste partijen zagen grote mogelijkheden in een hernieuwd centrumlinks college (PvdA, GL, CDA en D66) en hebben aangekondigd buitengewoon kritisch oppositie te gaan voeren. Zij wachten hun kans af om snoeihard af te rekenen met de PvdA.

Dat bleek maandagavond na de eerste en enige collegeonderhandeling, die in een krap half uurtje werd afgedaan als formaliteit. Sander Mager (GL) was verbijsterd over het gemak waarmee de PvdA zich onder druk heeft laten zetten door de VVD en sprak van een wel zeer grote gemiste kans.

„Dit is buitengewoon teleurstellend. De PvdA was duidelijk leidend voorwerp in deze onderhandelingen." Zijn collega en wethouder Paul Regouin sprak met een ongekend onweersgezicht van een „grote overwinningsnederlaag voor GroenLinks".

Zelf had GL in tweede instantie nog gepoogd met PvdA en VVD in zee te gaan, maar dat bleek onhaalbaar door de felle liberale tegenstand. Zij vreesden in die coalitie teveel voor een 'twee-tegen-één-gevoel' De grootste ingehouden woede was feitelijk te bespeuren bij D66-lijsttrekker en wethouder Rien Alink die helemaal niets begreep van de PvdA-keuze.

„Ik vind de koers van de PvdA echt totaal onbegrijpelijk," aldus Alink. „Het zegt de partij blijkbaar niets wat er de afgelopen vier jaar in de huidige collegesamenstelling is bereikt en in gang is gezet. Er komt nu een volledig nieuw college, waardoor een enorme schat aan ervaring wegvloeit. Ik heb hier een zeer hard hoofd in," aldus de veelgeprezen wethouder, die had gehoopt op een voortzetting van de huidige collegestructuur.

„De PvdA had ook daarin met gemak twee wethoudersplekken kunnen krijgen," aldus een kokende Alink, die PvdA's angst voor een rechts college (VVD, BBA, CDA) bijna lachwekkend vond. PvdA's lijsttrekker Gerben Drost reageerde enigszins begrijpelijk op de woede van Alink: „Ik denk dat Rien buitengewoon goed werk heeft verricht de afgelopen vier jaar, ik had hem graag meer gegund."

Drost verklaarde dat de huidige collegesamenstelling ook de eerste optie voor.de PvdA was, maar hij was er afgelopen zondag absoluut zeker van dat de VVD, CDA en BBA een rechts college hadden gevormd als de PvdA de VVD de rug had toegekeerd.

VVD-er Buising zou daarmee het hardst gedreigd hebben. BBA dat na twaalf oppositiejaren graag was uitgegroeid! tot collegepartij en een sterke wethouderskandidaat kon leveren, had waarschijnlijk elke mogelijkheid tot collegedeelname verzilverd. De VVD wist dat en overbulfte zodoende de PvdA, om zichzelf van collegedeelname te verzekeren.

Toen bleek dat een onpeilbare Ben Jonker (CDA) niet stond te popelen voor een centrumlinks college en net zo makkelijk rechtsom zou gaan, koos Drost haastig eieren voor zijn geld. „Het CDA riep "een half jaar geleden al dat de VVD weer in het college moest, de cohesie was er niet meer," aldus Drost, over de eventueel rol van de christendemocraten in een nieuw centrumlinks college.

Maar wel moest Drost schoorvoetend bekennen dat CDA's immer dominante Ben Jonker, nimmer de deur definitief had dichtgetrokken. Door Jonkers gedurfde tactiek kwam het CDA, dat de afgelopen vier jaar het minst stabiel was en bovendien de grootste verliezer was van de verkiezingen , als grote winnaar uit de onderhandelingen.

door André GerritsenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.