Bijgewerkt: 21 januari 2025

'Oude politie rotten' zorgen voor minder inbraken in Amstelveen

Nieuws -> Politiek

Bron: Herbert Raat
06-11-2019

raat Amstelveen


Herbert Raat (VVD) wethouder Handhaving schrijft erover op zijn weblog


We waren er zo klaar mee. Ruim 400 inbraken in Amstelveen. Ondanks alle inzet van de politiemensen die hun stinkende best deden, maar veel te weinig capaciteit hebben ging het niet goed. Daarom hebben we vorig jaar geld (lees HIER) vrijgemaakt om een team van oud-politieagenten in te huren. Na een half jaar blijken de resultaten boven verwachtingen. Lees (HIER) of onderaan de tekst een verslag van De Telegraaf over ons team.

Heft in eigen handen. Twee politieauto’s in het weekend en één op doordeweekse dagen voor ruim 90.000 inwoners van Amstelveen vinden wij niet de basisnorm voor veiligheid, waar onze inwoners en ondernemers recht op hebben. Daarom hebben wij het heft in eigen handen genomen en hebben een anti-inbraakteam opgezet met daarin oud-politieagenten die precies weten waar ze op moeten letten bij het opsporen van inbrekers. In april dit jaar zijn ze aan de slag gegaan. De extra inzet leidt tot resultaat en het resultaat mag er zijn. Het aantal woninginbraken is sindsdien afgenomen met 35 procent en het aantal auto-inbraken met 46 procent. Natuurlijk, één zwaluw maakt nog geen zomer. Maar we doen er alles aan in Amstelveen om de veiligheid te verbeteren.

Politie. Uiteraard spelen er ook andere factoren mee bij deze daling, maar het mag duidelijk zijn dat de inzet van dit professionele team geen windeieren legt. Samen met agenten en met steun van de twee wijkteamchefs in Amstelveen van de politie, waarmee we samenwerken, hopen we de daling door te kunnen zetten.

Heel Nederland. Wat heb je nodig om je stad veilig te houden? We denken er dagelijks over na. Wij zijn begonnen met het anti-inbraakteam, omdat wij de basisnorm die er is te laag vinden. Niet alleen hier in de Randstad, maar ook in Oldenzaal, Middelburg en Appingedam. In heel Nederland. Amstelveen investeert nu zelf in de veiligheid, maar investeren in veiligheid mag niet afhangen van of je rijk of arm bent. Een inwoner mag verwachten dat de basis op orde is.

Hugo Borst. Je kunt eenvoudig de parallel trekken met de zorg. Een paar jaar geleden stond Hugo Borst op om aandacht te vragen voor de soms erbarmelijke omstandigheden in verpleeghuizen vanwege gebrek aan personeel. Wat begon met een hartverscheurend boek over zijn dementerende moeder, mondde uit in een manifest om de verslechterende ouderenzorg in Nederland weer op de rails te krijgen. Niet alleen voor zijn moeder, maar voor alle ouderen. Hij stelde de vraag: Hoeveel personeel is er nodig om dementerenden goed te verzorgen? Deze vraag kun je ook stellen met betrekking tot de veiligheid van inwoners en ondernemers. Hoeveel politieagenten zijn er nodig om de veiligheid in een gemeente te waarborgen? Vanuit Den Haag verwachten we meer leiderschap. De basisvoorwaarde voor de kwaliteit van leven is dat de veiligheid op orde is. Moet er een tweede Hugo Borst opstaan om te zorgen voor een basisnorm voor de veiligheid? Dat kunnen we zelf toch ook regelen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.