Bijgewerkt: 26 februari 2024

Oudere Nederlanders zijn bezorgd over de klimaatverandering

Nieuws -> Milieu

Bron: CBS
28-11-2023

Van de Nederlanders van 18 jaar of ouder maakt 76 % zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering voor toekomstige generaties. Steeds meer droge zomers en overstromingen baren mensen de grootste zorgen over de ontwikkelingen in Nederland door klimaatverandering.

Tegelijkertijd maakt 58 % van de volwassenen zich zorgen over de kosten van het klimaatbeleid door de overheid. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van het onderzoek Belevingen, dat in 2023 in het teken stond van klimaatverandering en energietransitie.

Meeste zorgen over droge zomers en overstromingen. Mensen maken zich de meeste zorgen over meer droge zomers (76 %) en meer overstromingen in Nederland (71 %). Ook is rond de 60 % van de volwassenen bezorgd over het uitsterven van dier- en plantensoorten, meer zware regen- en hagelbuien, meer hete zomers en het ontstaan van een kleiner woongebied door de stijging van de zeespiegel.

Foto Amstelveen
(Foto Piqsels - 2023)


Voor minder dan helft volwassenen gaat klimaatbeleid niet ver genoeg. 44 % van de volwassenen vindt dat het klimaatbeleid van de overheid niet ver genoeg gaat. Een kleiner deel (23 %) vindt dat het wel ver genoeg gaat. De meesten, 55 %, vinden de aandacht voor klimaatverandering niet overdreven, 22 % vindt van wel. 33 % van de volwassenen vindt dat Nederland alleen een streng klimaatbeleid moet voeren als grotere landen, zoals China en de Verenigde Staten, dit ook doen. Een groter deel, 45 %, is het daarmee oneens.

Zorgen over kosten klimaatbeleid. Een ruime meerderheid van de volwassenen (82 %) vindt het belangrijk dat de overheid zich met klimaatbeleid bezighoudt. Maar ook maakt 58 % zich zorgen over de kosten hiervan (50 % in 2020). Vooral mannen, mensen die ten hoogste een diploma op vmbo of mbo niveau 1 hebben, en personen uit huishoudens met een lagere welvaart maken zich hier naar verhouding veel zorgen over.

Grote bedrijven, industrie en luchtvaart doen te weinig volgens drie kwart 18-plussers. 73 % van de mensen vindt dat grote bedrijven, de industrie en de luchtvaart te weinig doen om klimaatverandering tegen te gaan. 66 % is van mening dat landen buiten de Europese Unie te weinig hieraan doen. Ongeveer de helft vindt dit van de landelijke overheid (51 %), burgers (48 %), en van de Europese Unie (46 %). Van boeren wordt het vaakst gevonden dat ze genoeg bijdragen om klimaatverandering tegen te gaan (38 %), 6 % vindt dat boeren te veel bijdragen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.