Bijgewerkt: 22 januari 2025

Overzichtstentoonstelling Jan Roëde in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
24-05-2013

5 juni t/m 14 juli 2013

Van 5 juni tot en met 14 juli 2013 toont Museum Jan van der Togt een overzicht van het werk van Jan Roëde. Het is de eerste grote expositie die de Jan Roëde Stichting organiseert na het overlijden van de kunstenaar in 2007.

De in Groningen geboren Jan Roëde (1914 – 2007) groeide op in Den Haag. Hij volgde er een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en ging in de leer bij plaatsgenoot Willem Hussem. Al snel ontwikkelde Roëde zich tot een verrassende colorist met een geheel eigen stijl: spontaan, direct en onbevangen, kleur en vorm gebruikend als zelfstandige expressiemiddelen.

roede Amstelveen
(Bron Museum Jan vd Togt - 2013)

Jan Roëde: Zelfportret - 1978 olie op linnen


Roëde creëerde zijn voorstellingen intuïtief en liet zich daarbij inspireren door het Zenboeddhisme. Hij zag zijn beste werken als ‘relikwieën van een verlicht moment’: tijdloos en bevrijd van de dressuur van maatschappij en ego. Eind jaren ’40 verbleef hij afwisselend in Zweden en Frankrijk.

In Frankrijk kwam Roëde via Paul Eluard in aanraking met het surrealisme. Ook kwam hij in contact met de groep ‘Jeunes Peintres de Tradition Française’, schilders die voortbouwden op het werk van onder meer Pierre Bonnard en Henri Matisse. In 1948 ontdekte Roëde bij Maurice Estève het ‘omgekeerde kleurperspectief’, een compositietechniek met koele kleuren op de voorgrond en warme kleuren op de achtergrond.

roede Amstelveen
(Bron Museum Jan vd Togt - 2013)

Jan Roëde: Een aparte werkelijkheid I - jaar onbekend, olie op linnen


Roëdes werk vertoonde enige verwantschap met Cobra. De Cobra-kunstenaars vroegen hem in 1949 zich bij hen te voegen, maar dat aanbod sloeg hij af. Roëde verkoos een esthetisch spel van kleur en compositie in de traditie van de moderne Franse meesters boven het ruige, barbaarse en bewust anti-esthetische primitivisme van Cobra.

Van de ruim zestig werken die tijdens de tentoonstelling te zien zijn, zijn er sommige nog nooit eerder in Nederland getoond. Een deel van de geëxposeerde werken wordt te koop aangeboden. De opening van de tentoonstelling in Museum Jan van der Togt vindt plaats op zondag 9 juni om 15.00 uur, en wordt verricht door Paul Schnabel, tot voor kort directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Adres: Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen. Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.