Bijgewerkt: 2 december 2023

Pauluskoor concert in Urbanuskerk

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb.com / Pauluskoor
01-04-2007

Op vrijdagavond 30 maart 2007 was het weer zo ver, het Pauluskoor van Amstelveen gaf haar jaarlijkse concert in de St. Urbanuskerk in Bovenkerk. Het koor bracht voor de 26ste keer een uitvoering van
J. S. Bach’s Matthäus Passion ten gehore.

Pauluskoor Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Deze jaarlijkse uitvoering trekt heel veel mensen, zoals ook vrijdagavond het geval was. De straten van Bovenkerk waren al vanaf 17.30 uur vol met geparkeerde auto’s (het concert begon op 19.30 uur.) In de kerk waren extra stoelen op in gangen bijgezet, om de vele concertgangers een zitplaats te bezorgen. Er werd goed aandacht besteed aan de richtlijnen om bij calamiteiten de gangpaden vrij te hebben.

Pauluskoor Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)Pauluskoor Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Pauluskoor Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

De Matthäus Passion is voor de koorleden die al jaren lid zijn bijna een “routine klus”. Maar een concert is een concert en met de vele gast-solisten en een grote symfonisch orkest, is het toch altijd weer spannend hoe de uitvoering wordt ontvangen. Zoals altijd bij het Pauluskoor, ging alles perfect. De dirigent had alles onder controle en het publiek genoot van het prachtige oratorium van Johann Sebastian Bach. Het is één van zijn bekendste en langste composities. De Matthäus Passion vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus volgens het Evangelie naar Mattheus.

Pauluskoor Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

De uitvoerende solisten waren:
Maja Roodveldt – sopraan
Joke de Vin - alt
Henk Gunneman - tenor
Igor Bogaert - bas
Robbert Overpelt - Evangelist
Matthijs Mesdag – Christus

Musici en orkest:
Jaap Zwart jr. – orgel
Cor Brandenburg - orgel
Jan Insinger - viola da gamba
Sorores Meae
Philharmonia Amsterdam Orkest

Dirigent:Marcel Joosen

Pauluskoor
Onder leiding van dirigent Marcel Joosen timmert het Pauluskoor sinds de jaren negentig aan de muzikale Amstelveense weg, met uitvoeringen van werken die nu eens niet tot het geijkte koorrepertoire behoren. Zo voerde het koor in de afgelopen jaren werken uit van o.a. Tippett, Janacek, Martinu, Duruflé, Rutter, Honegger, Poulenc en Vaughan Williams, naast werken van Dvorák, Rossini, Puccini en Mozart.
En natuurlijk laat het Pauluskoor eens in de 2-3 jaar Bach's Matthäus Passion in de Bovenkerkse St. Urbanuskerk klinken. Niet zo lang geleden heeft het koor zijn muzikale koers voor de komende 10 jaar uitgestippeld en is de keuze gemaakt voor een interessante mix van klassieke meesterwerken en "moderne" koorcomposities.
Zo staan er voor de komende jaren geprogrammeerd o.a. Britten's St. Nicholas Cantata, het Gilgamesh Epos van Martinu en Janacek's Glagolitische Messe, maar ook het Requiem van Dvorák en de Johannes Passion (!) en Hohe Messe van J.S. Bach.

Johannes, of toch weer de Matthäus?
Op 8 april 1954 voerde het Pauluskoor als eerste Amstelveense koor Bach's monumentale Matthäus Passion binnen de gemeentegrenzen uit. En hiermee begon een traditie, want vanavond werd de Matthäus Passion voor de 26ste keer uitgevoerd door datzelfde Amstelveense koor.

Website:Pauluskoor


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.