Bijgewerkt: 2 december 2021

Politiek debat in Uilenstede in teken van de gemeenteraadsverkiezingen

Nieuws -> Politiek

Bron: Amstelveenweb/VBU
09-03-2018

Studentencampus Uilenstede in Amstelveen heeft maar liefst 3.400 bewoners en daarmee kunnen zij samen een grote invloed hebben op de uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen. Op donderdagavond 8 maart 2018 vanaf 21 uur vond onder grote publieke belangstelling in Il Caffé in het kader van de verkiezingen, een politiek debat plaats. Raadsleden en kandidaat-raadsleden van verschillende Amstelveense politieke partijen debatteerden met elkaar en probeerden binnen 1 minuut de doelen van hun partij aan het publiek bekend te maken.

De organisator was de Vereniging Bewoners Uilenstede (VBU). Tijdens deze avond waren de leden van negen politieke partijen aanwezig: Stephanie Schilder van D66, Micha Lemaire van Actief voor Amstelveen, Rikkert Bor van ChristenUnie, Ewa Petiet van Burgerbelangen Amstelveen, Benjamin Smalhout van VVD, Patrick Adriaans van SP, Ties Eigenhuis van CDA, Suzanne Piet van PvdA en Lennart de Looze van GroenLinks.

De partijen en de VBU hebben specifiek voor Uilenstede als locatie gekozen, omdat daar veel jongeren wonen die op 21 maart 2018 tijdens de gemeenteraadsverkiezingen met hun stem invloed kunnen uitoefenen, welke partijen de volgende vier jaar in het bestuur van de gemeente Amstelveen zullen plaatsnemen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Vlnr.: Stephanie Schilder van D66, achter haar Micha Lemaire van Actief voor Amstelveen, Rikkert Bor van ChristenUnie, Ewa Petiet van Burgerbelangen Amstelveen, Benjamin Smalhout van VVD, Patrick Adriaans van SP, Ties Eigenhuis van CDA, Suzanne Piet van PvdA en Lennart de Looze van GroenLinksCultuurcentrum Griffioen krijgt vanaf 2019 geen gemeentelijke subsidie meer en de oorspronkelijke 45.000 euro per jaar werd verlaagd naar 12.000 euro. Daarom besloot het bestuur van de VU om Griffioen te verhuizen naar Amsterdam. Deze kwestie had ook de meeste aandacht tijdens het debat en de kandidaat raadsleden lanceerden verschillende ideeën over hoe het straks leegstaande gebouw beter te kunnen benutten.Het idee achter het debat was, om de meer dan 3000 bewoners van Uilenstede met de lokale politieke stromingen bekend te maken en ze een update geven over hoe het wat jongere politieke talent zich in het Amstelveense milieu bevindt. De vraag is of de inwoners van Uilenstede zich met de lokale politiek betrokken voelen door dit debat en straks gaan stemmen op 21 maart? Het antwoord wordt een beetje twijfelachtig, met name door de vragen van de debatleider Jerry Helmers van de Nederlandse Debat Club. Hij was totaal onbekend met de Amstelveense situatie en kon daardoor geen krachtige vragen stellen die tot een scherp debat leidden. Het werd dus een vrij zwak debat als je het zo al kon noemen. Een debat is een twistpunt in argumentatie: twist, ruzie, controverse, een formele discussie over onderwerpen, maar het was slechts een vriendelijke bijeenkomst in Amstelveen met bier, koffie of thee slurpend, in een donkere kroeg.


Update 10 maart 2018: D66-Amstelveen won het Uilenstede debat – meldt in een bericht D66-Amstelveen. D66 Amstelveen heeft afgelopen donderdagavond het Uilenstede debat gewonnen. De democraten, vertegenwoordigd door D66-kandidaat raadslid en inwoner van Uilenstede Stephanie Schilder, wonnen het debat met 38% van de stemmen.

In Il Caffè werd door de Vereniging Bewoners Uilenstede een politiek debat gehouden over de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Verschillende Amstelveense partijen namen deel aan het debat, VVD, PvdA, CDA, GroenLinks, ChristenUnie, D66, Actief voor Amstelveen, Burgerbelangen Amstelveen en SP. Bijna alle debaters waren student of net-afgestudeerd, waardoor het een jong en fris debat werd.

Schilder benadrukte de plannen van D66 voor Uilenstede. 'Eigenlijk hebben we een prachtige campus, maar er zijn verbeterpunten. Zoals het parkeerprobleem en een tekort aan nachtlijnen. D66 zal de parkeerplekken teruggeven aan de studenten en het nachtnet beter verbinden met Amsterdam.' Ook wil D66 meer studenten betaalbare woningen voor jongeren en afgestudeerden, zodat jong talent niet uit Amstelveen wegtrekt. Aan het eind van het debat werd aan het publiek gevraagd voor welke partij zij zullen stemmen. D66 kwam als grote winnaar uit de bus met 38%.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS