Bijgewerkt: 8 december 2021

Positief jeugdbeleid blijft het belangrijkst

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
20-02-2012

GroenLinks-Amstelveen heeft begrip voor het feit, dat Amstelveen niet meedingt naar de titel van Europese Jongerenhoofdstad 2015. Dat nieuws werd vorige week bekend. De partij nam hierbij vorig jaar het initiatief in de gemeenteraad, maar na onderzoek blijkt het niet reëel. De partij hoopt echter wel op een positieve verbetering van het Amstelveense jeugdbeleid.

Tijdens de bespreking van de nota jeugdbeleid vorig jaar nam GroenLinks het initiatief tot het indienen van de motie Amstelveen Europese Jongerenhoofdstad 2015, samen met CDA en SP. De motie riep op om bepaalde criteria van het Europese Jeugdforum als richtlijnen voor het jongerenbeleid op te nemen, en om mee te dingen naar een wedstrijd die door dat forum werd uitgeschreven, namelijk om Jongerenhoofdstad te worden.

GL Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De GroenLinks-Amstelveen fractie tijdens een raadsvergadering


GroenLinks-raadslid Axel Boomgaars: ‘Waar het ons op dat moment om ging was, dat het Amstelveense jeugdbeleid heel erg in een negatieve spiraal zat. De coalitiepartijen leken jongeren toch vooral als een probleem te zien, omdat ze zouden rondhangen, spijbelen en scooteroverlast veroorzaken. De problemen die daarmee zijn moet je absoluut oplossen, maar wij wilden, dat dat verhaal weer positiever werd. Door jongeren alsmaar als probleem te behandelen, loop je talent mis.’

De motie is destijds door de raad aangenomen, en daarna is er door de gemeente onderzoek gedaan en gekeken bij andere Jongerenhoofdsteden, zoals Antwerpen. Boomgaars: ‘Daar is goed gekeken en het blijkt gewoon een fikse organisatie te zijn met weinig lange termijn-voordelen. Dan is het simpel, zeker in deze tijd van bezuinigingen: niet doen.’

GroenLinks hoopt echter wel, dat de positieve inslag die toen is gekozen wordt doorgezet. ‘Een paar weken terug is er door het vernieuwde jongerenwerk centrum Downtown heropend, dat zag er echt veelbelovend uit. Er komt bijvoorbeeld meer initiatief bij de jongeren te liggen, zo maak je ze zelf verantwoordelijk voor het succes en dat is echt top,’ aldus Boomgaars.

De partij geeft wel aan het proces kritisch te blijven volgen. ‘Er is altijd ruimte voor verbetering. Sinds de aansturing van het jongerenwerk in handen van wethouder Raat is gekomen, hebben wij als gemeenteraad weinig controle-mechanismen om te beoordelen hoe het gaat.

Verder gaf men aan in het bestaande jongerenwerk al veel van de uitgangspunten van het Europees Jeugdforum mee te nemen, maar wij blijven op zoek naar vernieuwing. We gaan zien, of dat komt, en anders hebben wij zelf ook nog wel plannen. Amstelveen moet geen slaapstad zijn voor jongeren, maar net zo dynamisch als zijzelf.’Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.