Bijgewerkt: 5 maart 2024

Presentatie van het nieuw boek van Alink over Vermeer

Nieuws -> Cultuur

Bron: Rien Alink
11-12-2022

Rien Alink oud-wethouder Cultuur van D66-Amstelveen presenteert in de aanloop naar het 'VERMEER-JAAR 2023' een nieuw boek over de schilder met afbeeldingen, inleidingen en gedichten. Eerder publiceerde hij al 'Ode aan Vermeer' ( 2016), in 2017 gevolg door 'Een schilderij voor de eeuwigheid' , een aparte studie over een van de werken van Vermeer, het topstuk 'De Schilderkunst'. In 2020 verscheen 'De zeggingskracht van Vermeer', 17 beschouwingen bij 35 schilderijen van Vermeer.

Dit boek bevat afbeeldingen, inleidingen en gedichten, telkens 20 regels per schilderij. Eigen inzichten en ideeën, ontleend aan het steeds weer kijken, zijn daarin opgenomen. Het boek verschijnt in de aanloop naar het Vermeer-jaar 2023. Vanaf februari volgend jaar komt er een grote, unieke Vermeer tentoonstelling in het Rijksmuseum.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Rien Alink oud-wethouder Cultuur van D66-Amstelveen heeft een passie voor de kunstschilder Johannes Vermeer

Het boek 'TOT EER VAN VERMEER' is een lofzang op het werk van Vermeer. Alink zegt daarover: 'De schilder is in staat de taal van de werkelijkheid vast te leggen in voorstellingen die blijvend tot onze verbeelding spreken. Het is niet overdreven om te stellen dat zijn beelden de tijd overstijgen en een eeuwigheidswaarde bezitten.' De schrijver van het boek wil de lezer en kijker meenemen in zijn bewondering en fascinatie voor de schilder. De werken van Vermeer blijven volgens Alink verrassend, intrigerend, inspirerend, mysterieus en adembenemend

'Tot eer van Vermeer' (gebonden, groot formaat) is te verkrijgen bij de (Amstelveense) boekhandel, bij het Vermeer-centrum in Delft en het Rijksmuseum in Amsterdam.

WOORD VOORAF. Johannes Vermeer (1632-1675) is een schilder van ongekende kwaliteit. Zijn schilderijen (circa 35) blijven de wereld boeien en intrigeren. Wat is het geheim van de "sfinx van Delft" en waarom raken zoveel mensen in de ban van zijn werken? Een schilder schildert met behulp van een schildersezel, een doeken een penseel. Hij brengt de werkelijkheid met het materiaal van zijn verf tot leven. De schilder is geen schrijver die gebruik maakt van woorden. En toch kan men spreken van de onzegbare zeggingskracht van Vermeer. Hij is in staat “de taal van de werkelijkheid” vast te leggen in krachtige beelden op zijn doeken. Vermeer is bij machte woorden, begrippen, thema’s zo te visualiseren dat zijn werken met magische kracht spreken, ook in deze tijd.

Foto Amstelveen
(Foto Rien Alink - 2022)

De boekomslag van het boek van Rien Alink 'Tot eer van Vermeer'

Andersom kunnen wij een poging doen met woorden te spreken over zijn werken. De voorstellingen van hem te bekijken en in woorden onze bewondering tot uitdrukking te brengen. In deze tot eer van VERMEER wil de schrijver uiting geven aan zijn fascinatie voor de schilder. In korte inleidingen heb ik ernaar gestreefd iets te zeggen over de 35 schilderijen. Daarnaast heb ik mijn persoonlijke impressies vastgelegd in GEDICHTEN, telkens 20 regels per schilderij. Ook eigen meningen en inzichten, ontleend aan het steeds weer kijken, zijn hierin opgenomen. Als mijn bewondering in enigerlei mate overgaat naar de kijker/lezer is het doel van deze lofzang bereikt: iets over te brengen van de betoverende kracht van de schilder Vermeer. Zijn werken blijven tot onze verbeelding spreken.

Rien Alink, oktober 2022Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.