Bijgewerkt: 5 juni 2023

Proef-samenwonen met behoud van bijstandsuitkering voor Amstelveners

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen/Burgerbelangen Amstelveen
14-10-2022

Amstelveense inwoners met een bijstandsuitkering kunnen niet samenwonen zonder dat zij gekort worden op hun uitkering of hun uitkering kwijtraken. Daardoor durven mensen soms niet de stap te maken om te gaan samenwonen.

GroenLinks-Amstelveen (GL) en Burgerbelangen Amstelveen (BBA) willen dat de inwoners van Amstelveen met een bijstandsuitkering drie maanden moeten kunnen samenwonen op proef zonder in die periode gekort te worden op hun bijstandsuitkering. Dit heeft een positief effect op het welzijn en welbevinden van de inwoners, zoals ook in een brief van wethouder Van Ballegooijen (PvdA) aan de gemeenteraad wordt beschreven. Door het voorstel van GroenLinks en Burgerbelangen Amstelveen (BBA) kunnen mensen gedurende die proefperiode uitproberen of samenwonen werkt met behoud van hun eigen uitkering. Ze hebben dan ook de tijd om allerlei praktische zaken te regelen, zoals het zoeken van nieuwe scholen en opzeggen van (huur)contracten. De gemeente Tilburg is een van de gemeenten, waar eerder een dergelijke proef is  ingevoerd.

Foto Amstelveen
(Foto GroenLinks-Amstelveen - 2022)

Kitty Huisman (BBA) en Fatumo Mahamed Farah (GL) in de raadzaal op 12 oktober 2022

De proef liet dusdanig positieve effecten zien dat verschillende gemeenten dit idee hebben overgenomen. Fatumo Mahamed Farah (GL) en Kitty Huisman (BBA) hebben afgelopen woensdag 12 oktober 2022 tijdens de raadsvergadering een motie ingediend om de gemeente Amstelveen te verzoeken ook een proef voor proef-samenwonen met behoud van de bijstandsuitkering in te voeren. Helaas heeft deze motie het niet gehaald, mede omdat de coalitiepartijen tegen hebben gestemd. Het college heeft wel beloofd om maatwerk toe te passen voor stellen die willen gaan samenwonen, dus dat is al een stap in de goede richting! Lees ook:Proefsamenwonen zonder gedoe’ (pdf 3 pagina’s)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.