Bijgewerkt: 22 januari 2025

Proefles Oud-Nederlands schrift

Nieuws -> Ouderkerk

Bron: Mark Homan
20-01-2012

Een originele 17eeuwse, Nederlandse tekst leren lezen? Dat kan op dinsdag 14 februari 2012. Dan geeft Peter Lichtenveldt een proefles voor geïnteresseerden. Originele oude teksten kunnen lezen is niet alleen nuttig voor onderzoekers. Het is ook een leuke puzzel, die je een beter beeld geeft van de samenleving van die tijd.

De proefles is in het Historisch Museum Ouder-Amstel en duurt van 20.00 - 21.00 uur. De les is gratis voor de leden van de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel. Aanmelding voor de proefles kan via het secretariaat van de Historische Vereniging (Lenny van Erp) per e-mail (lennyvanerp@hotmail.com) of telefonisch 020 496 1556.

Het maximum aantal deelnemers is acht. Als bij de proefles voldoende belangstellenden zijn, kan er misschien een nieuwe beginnerscursus van start gaan. Docent Peter Lichtenveldt verzorgt al enige tijd een cursus voor leden die al meer ervaring hebben met Oud-Nederlandse teksten.

Oud-Nederlands?

In de taalkunde, Oud-Nederlands (of Oud-West Nederfrankisch) duidt de vormen van West-Frankische gesproken en geschreven taal in Nederland en het huidige Noord-België tijdens de Vroege Middeleeuwen.

Beatrijs  Amstelveen
(Bron Wikipedia/Koninklijke Bibliotheek - 2012)

Een stukje van de pagina van 'Beatrijs' een Middel-Nederlandse Marialegende uit de 14de eeuw, omstreeks 1374


Het wordt beschouwd als de belangrijkste fase in de ontwikkeling van een aparte Nederlandse taal. Het evolueerde van de oud Frankische taal rond de 6de eeuw en op zijn beurt heeft zich ontwikkeld tot het Midden-Nederlands rond de 12e eeuw.

Oud-Nederlands werd gesproken door het gewone volk in Nederland, het noorden van België, in delen van Noord-Frankrijk en in de Beneden-Rijn-Westfalen en in aantal regio's van Duitsland.

De inwoners van de hedendaagse Nederlandse provincies, waaronder Groningen, Friesland en op de kust van Noord-Holland spreken Oud-Fries, terwijl die van het oosten (Achterhoek, Overijssel en Drenthe) wordt Oud-Saksisch gesproken.

Paleografie?

Paleografie (uit het Grieks παλαιός Palaios, 'oude' en γράφειν graphein, 'schrijven') is de studie van oude schriften. Inbegrepen in de discipline is de praktijk van het ontcijferen, lezen, en datering van historische manuscripten en de culturele context van het schrijven, inclusief de methoden, waarmee de schriften en boeken werden geproduceerd en de geschiedenis van scriptoria.

Scriptorium (Latijns) betekent letterlijk 'een plek voor het schrijven', wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar een kamer in middeleeuwse Europese kloosters, gewijd aan het kopiëren van boeken vooral handgeschreven door de monniken.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.