Bijgewerkt: 13 juli 2024

PvdA is in de armen gedreven van het CDA

Nieuws -> Politiek

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
16-03-2006

De angst voor de vorming van een rechts college van VVD, CDA en BBA (met een krapst mogelijke meerderheid van 18 zetels) heeft de winnaar van de laatste verkiezingen, de PvdA, in de armen gedreven van het CDA.

Dit is de conclusie na een reconstructie van een politiek zeer enerverend weekeinde, waarin vooruitlopend op de collegeonderhandelingen van afgelopen maandag met zevenmijlslaarzen het verleden ingerend werd. De verkiezingsuitslag, verlies voor rechts en winst voor links, wordt nauwelijks recht gedaan.

De PvdA opteerde aanvankelijk voor een voorzetting van het huidige centrumlinkse college van PvdA, CDA, GroenLinks en D66. Het CDA, nota bene een van de architecten van dit college, blokkeerde dat als enige en lonkte nadrukkelijk naar de grootste partij, de VVD. Voor de christendemocraten was de winnaar PvdA een aanvaardbare derde partij, maar ook Burgerbelangen (BBA) was dat voor het CDA.

De VVD sloot niets uit en greep zo de macht. De PvdA koos eieren voor haar geld en leek te gaan voor haar tweede optie: een college met VVD en GroenLinks. Eerder was gebleken dat GL's wethouderkandidaat ' Paul Regouin geen belemmering zou vormen.

Uit fractieberaad bij de liberalen bleek echter dat slechts twee van hen een samenwerking met GroenLinks zagen zitten. Inmiddels was het CDA zo dicht tegen de VVD aangekropen dat bewegen zonder elkaar onmogelijk was.

De PvdA voelde zich zozeer onder druk gezet door het blok VVD/ CDA (toegevoegd met BBA) dat het bij haar derde optie belandde: een college van VVD, PvdA en CDA, waarmee Amstelveen bestuurlijk een ruk naar rechts maakt, terwijl de uitslag in tegenovergestelde richting wijst.

Gerben Drost (PvdA) gaf toe dat het CDA zeker niet de eerste optie was als derde partij en sprak van een moeilijke keuze. „We moesten onze verantwoording nemen," verklaarde Drost gisteravond de angst om buiten een college te vallen ondanks de spectaculaire zetelwinst.

„Als we één zetel meer hadden gehad, dan waren de onderhandeling heel anders gelopen. Dat is jammer, maar we zijn tevreden met dit resultaat," aldus Drost.

door Henk GodthelpAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.