Bijgewerkt: 31 maart 2023

PvdA wil prijsvraag over ondertunneling A9

Nieuws -> Politiek

Bron: PvdA
21-02-2006

De PvdA Amstelveen wil dat de gemeente een prijsvraag uitschrijft over de toekomst van de A9. De PvdA is voorstander van ondertunneling van de snelweg, en wil met de prijsvraag ideeën verzamelen voor de inrichting van het tunneldak.

De voordelen van ondertunneling van de A9 zijn groot, schrijft de fractie in een pamflet dat woordvoerder verkeer en vervoer Remco Pols dinsdag presenteerde. “De tweedeling van Amstelveen wordt opgeheven. Je creëert een nieuw centrum dat je kunt inrichten op een manier die het plezier van het wonen in onze stad vergroot. Je creëert een Amstelveen dat één is. En, nog veel belangrijker: je stelt de leefbaarheid van Amstelveen voor de toekomst veilig. De overlast van het autoverkeer wordt drastisch minder, want de weg is ‘weg’.”

Nadelen zijn er niet, obstakels natuurlijk wel, staat in het pamflet. “Is het echt mogelijk om zo’n tunnel financieel rond te krijgen? Wat moet je er dan bouwen? Kantoren? Hebben we die al niet genoeg? Vragen zijn er genoeg, maar de antwoorden kun je alleen maar krijgen als je dit idee serieus gaat onderzoeken. De PvdA wil daarom een breed opgezette studie naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van ondertunneling van de A9.”

De PvdA wil dat het college van b. en w. dat na de verkiezingen van 7 maart 2006 wordt gevormd, de studie naar ondertunneling gaat uitvoeren. Tegelijkertijd zou het een prijsvraag moeten uitschrijven, zei Pols. “Terwijl de gemeente uitzoekt of ondertunneling mogelijk is, verzamelen we zo alvast ideeën voor de inrichting van het dak. Als het aan de PvdA ligt, kan iedereen aan zo’n prijsvraag meedoen, van inwoners (en hun kinderen) tot grote architectenbureaus. Wat we willen, is de fantasie prikkelen en de verbeeldingskracht van Amstelveners en anderen benutten.”

Remco Pols en van Waning
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Remco Pols vice-voorzitter van de PvdA-fractie Amstelveen (L) en Robert van Waning op de fietsbrug boven de A9


Pols bood het pamflet op dinsdag 21 februari 2006 aan aan de heer Robert C. van Waning, inwoner van Amstelveen. Van Waning opperde het idee voor de ondertunneling al in 1998, in een brief aan de gemeente. Hij deed ook suggesties voor de naam van het project: Aorta, A-as, A-sprong, A-locatie. “Hij was in feite de eerste inzender van de prijsvraag”, aldus Pols, die Van Waning beloofde uit te zoeken wat er met de brief gebeurde. Van Waning heeft namelijk nooit antwoord gehad.

Het pamflet ‘Een tunnel voor de A9’ is de tweede in een serie. Het eerste pamflet (‘Kiezen voor een betrokken samenleving’) ging over veiligheid. Met de pamfletten werkt de PvdA Amstelveen belangrijke aspecten van haar verkiezingsprogramma verder uit.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.