Bijgewerkt: 2 december 2021

PvdA-Amstelveen is bezorgd over de hoge rentepercentages sociale leningen

Nieuws -> Politiek

Bron: PvdA-Amstelveen
20-03-2018

Sociale leningen zijn bedoeld voor mensen met financiële problemen die nergens anders meer terecht kunnen. Bij een gewone bank kunnen zij geen lening krijgen. Het geld dat geleend wordt, kan bijvoorbeeld nodig zijn voor het betalen van zorgkosten of het vervangen van een kapotte koelkast. Uit recent onderzoek blijkt dat de rente percentages die geheven worden over deze leningen zijn soms opvallend hoog. Mensen die zijn aangewezen op een sociale lening kunnen hierdoor nog meer in financiële problemen komen.

Wanneer bijzondere bijstand wordt aangevraagd hoeft de gemeente dat geld niet direct ter beschikking te stellen, maar kunnen aanvragers eerst aangewezen zijn op een sociale lening. De bank die sociale leningen verstrekt voor Amstelveen is de Kredietbank Nederland. Het rentetarief, dat de PvdA-Amstelveen op de website van deze bank heeft kunnen vinden, ligt tussen de 5,3 en 12%. Dat percentage van 5,3% geldt bij een leensom van € 10.000!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Esther Veenboer fractievoorzitter van de PvdA-Amstelveen


'Deze kredieten zijn zogenaamde “sociale leningen” en je mag dus verwachten dat er niet zulke hoge rentes gehanteerd zouden worden' zegt Esther Veenboer fractievoorzitter van de PvdA-Amstelveen. 'Bij een normale bank betaal je voor een persoonlijke lening zo’n 8% rente, een hypotheek kost je 2 à 3% rente en als de gemeenten zelf geld nodig hebben kunnen ze dat lenen tegen percentages van bijvoorbeeld 0,3% rente. Door dit hoge rentetarief kunnen mensen geheel onnodig nog verder in de problemen komen.'

Volgens onderzoek van consumentprogramma Kassa zijn de verschillen tussen gemeenten groot. In 132 gemeenten ligt het rentetarief tussen de 12 en 14%, terwijl in 22 gemeenten een tarief van 0% tot 5% geldt. De PvdA wil daarom van het college weten hoe dit precies zit in Amstelveen. Dit soort hoge percentages, voor mensen die geen andere mogelijkheid hebben, verwacht je niet bij een “sociale” lening.

Bovenstaande is voor de fractie van de PvdA dan ook aanleiding om te vragen om welke rentepercentages het exact gaat in Amstelveen. Veenboer: 'De PvdA wil weten hoe deze rentepercentages tot stand komen en welke invloed de gemeente heeft op het vaststellen van deze percentages. Daarnaast willen we ook weten in welke gevallen de gemeente inwoners gebruik laat maken van de sociale leningen en om hoeveel gevallen het gaat in Amstelveen. Op basis van de beantwoording zullen we dit als PvdA verder aanpakken.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS