Bijgewerkt: 28 november 2021

PvdA-Amstelveen viert 1 mei

Nieuws -> Politiek

Bron: PvdA-Amstelveen
20-04-2012

Besturen PvdA Amstelveen, PvdA Aalsmeer, PvdA Ouderkerk nodigen leden en belangstellenden van harte uit om gezamenlijk de 'Dag van de arbeid' te vieren. Deze viering zal in het teken staan van solidariteit.

Het publiek wordt uitgenodigd om met elkaar van gedachten te wisselen over de inhoud en de betekenis van solidariteit. Iedereen is op dinsdag 1 mei 2012 vanaf 19.00 uur welkom in wijkcentrum De Bolder aan Groenhof 140 (1186 EX) in Amstelveen.

In de Tuinzaal begint om 19.30 uur een gesprek onder leiding van Ad Verkleij over het thema. De avond zal zo tegen 21.00 uur worden afgesloten. Wij hopen velen van u te mogen begroeten. Besturen PvdA Amstelveen, PvdA Aalsmeer, PvdA Ouderkerk.

PvdA  Amstelveen
(Bron PvdA - 2012)

Het logo van de Partij van de Arbeid


'Dag van de arbeid'?

De Internationale Dag van de Arbeid is een viering van de internationale arbeidersbeweging en andere linkse bewegingen. Er worden vaak demonstraties en marsen georganiseerd door de arbeiders en hun vakbonden in het grootste deel van de wereld. 1 mei is een nationale feestdag in meer dan 80 landen. Het is ook gevierd (niet officieel) in vele andere landen.

Haymarket bloedbad

De Internationale Dag van de Arbeid is de herdenking van het 1886 Haymarket bloedbad in Chicago, toen een onbekende persoon een dynamiet bom gooide naar de politie, omdat ze een openbare bijeenkomst wilden uit elkaar drijven.

De politiemensen hadden op de arbeiders geschoten tijdens een algemene staking voor de acht urige werkdag en dat resulteerde het doden van een aantal demonstranten en volgde de dood van een aantal politieagenten, grotendeels door eigen vuur.

In 1889, tijdens het eerste congres van de Tweede Internationale in Parijs om de 100ste verjaardag van de Franse Revolutie en de Exposition Universelle te vieren, werd na een voorstel van Raymond Lavigne, 1 mei formeel erkend als een jaarlijks terugkerend evenement voor alle arbeiders ter wereld.

Tweede Internationale

De Tweede (of Second) Internationale (1889-1916), is de oorspronkelijke Socialistische Internationale, was een organisatie van socialistische partijen en arbeiders gevormd in Parijs op 14 juli 1889. Op de vergadering in Parijs namen delegaties uit 20 landen deel.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS