Bijgewerkt: 25 juni 2024

PvdA- en GL-Amstelveen willen onderzoek overschotten zorg en uitkeringen

Nieuws -> Politiek

Bron: PvdA-GroenLinks-Amstelveen
18-04-2016

De Partij van de Arbeid en GroenLinks in de gemeenteraad van Amstelveen willen, dat er een onderzoek ingesteld wordt naar de financiële overschotten binnen het sociaal domein. De gemeente hield vorig jaar 6,8 miljoen euro over bij (jeugd)Zorg en uitkeringen. De partijen willen meer inzicht in de vraag, of iedereen wel de hulp krijgt die ze nodig hebben en wat er met die overschotten moet gebeuren.

Bij de bespreking van de programmarekening 2015 (de financiële resultaten van vorig jaar) in de gemeente Amstelveen bleek, dat er 6,8 miljoen euro is overgebleven binnen het sociaal domein. PvdA en GroenLinks vinden het op dit moment moeilijk inschatten, of dat positief, of negatief is. Fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid, Esther Veenboer: “Als blijkt, dat we zoveel geld overhouden bij zorg en uitkeringen, terwijl alle Amstelveners de hulp krijgen die ze nodig hebben, zouden we trots mogen zijn op het feit, dat we het als gemeente zo goed doen. Punt is echter, dat we dat op dit moment niet goed kunnen inschatten. We weten bijvoorbeeld, dat vorig jaar minder mensen minder uren hulp bij het huishouden kregen, maar wat zegt dat precies?”

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Esther Veenboer (PvdA) en Stieneke Kruijer van GroenLinks-Amtelveen


De partijen willen daarnaast meer inzicht in de vraag waar de overschotten voor gebruikt zouden moeten worden. GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer: “Op dit moment vloeit het bedrag, dat we overhouden terug naar de algemene reserve. Dat is een beetje de algemene spaarpot van de gemeente, waar van alles uit betaald mag worden. De vraag is dan nu, hoe we dat geld in willen zetten. Als we richting de toekomst ook overschotten verwachten, zou dan bijvoorbeeld de eigen bijdrage bij hulp in het huishouden omlaag kunnen? Dan moeten we wel het inzicht hebben, of we de aankomende jaren ook overschotten kunnen verwachten, of dat we nog meer gekort gaan worden vanuit Den Haag en we elke euro nodig hebben die we overhouden.”

Om deze redenen dienen de twee partijen aanstaande woensdag 20 april 2016 een motie in die het college van B en W oproept een onderzoek uit te gaan voeren naar de vraag, of iedereen die hulp uit het sociaal domein nodig heeft in Amstelveen, die ook krijgt. Daarbij moet vooral gekeken worden naar de Amstelveners die voor 2015 hulp kregen, maar die dat sinds 2015 niet meer krijgen, of minder. Tot slot willen PvdA en GroenLinks weten in hoeverre de overschotten nodig zijn om Amstelveen financieel gezond te houden, of dat ze ingezet zouden kunnen worden voor soepelere regelingen bij thema’s als zorg en uitkeringen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.