Bijgewerkt: 3 december 2021

PvdA fractievoorzitter voelt zich aangevallen

Nieuws -> Politiek

Bron: PvdA-Amstelveen
20-04-2011

Fractievoorzitter Dolf Veenboer voelt zich de laatste tijd aangevallen vanwege zijn standpunt en die van de hele PvdA-fractie betreffende de wenselijkheid van ondertunneling van de A9. Nu heeft weer de huidige wethouder Herbert Raat gereageerd. Niet zozeer inhoudelijk, maar meer op beschuldigende toon.

Dolf Veenboer: ‘Ik kan mij daar enorm over verbazen. Ik word ervan beschuldigd, dat de PvdA geen scholen meer wil bouwen; dat wij alle grasveldjes willen bebouwen; dat wij het stadhuis willen veranderen in een hotel; dat wij de Poel willen volbouwen; dat wij de sportvelden willen bebouwen; enzovoort; enzovoort. Ik mis nog de beschuldiging, dat wij heel Amstelveen zouden willen verkopen aan de hoogst biedende, maar die zal nog wel komen.

veenboer Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Dolf Veenboer, fractievoorzitter van PvdA-Amstelveen


Het is te dwaas voor woorden deze beschuldigingen. Laat ik nogmaals proberen uit te leggen, waar de PvdA voor staat wat betreft de A9. Een gegeven is dat de corridor tussen Almere/Amsterdam en Schiphol door de regering aangepakt zal worden. Dat betekent voor de A9 ter hoogte van Amstelveen een verbreding tot 2 x 4 rijstroken plus op- en afritten. Totaal dus 10 á 12 rijstroken.

In 2007 heeft de gemeenteraad, inclusief de VVD, gekozen voor een tunnel. Alle fracties vonden een verbrede A9 bovengronds onbespreekbaar. De luchtvervuiling zou zo sterk toenemen, dat een groot deel van Amstelveen bijna te ongezond zou worden om in te leven. Een gevolg daarvan is bijvoorbeeld, dat in een strook van 500 á 600 meter van de weg geen scholen meer gebouwd mogen worden!

De gemeenteraad is toen akkoord gegaan met een bijdrage van € 100 miljoen vanuit Amstelveen. Er moest nog wel verder onderhandeld worden over de precieze afspraken van die betaling. Het maakt enorm uit of die € 100 miljoen geheel betaald moet worden in 2011, of dat die €100 miljoen in delen betaald mag worden vanaf bijvoorbeeld 2020.

In dat laatste geval loopt de betaling gelijk op met de ontvangsten door de gemeente van de verkoop van de vrijgekomen grond en is er dus geen financieel probleem voor Amstelveen. De signalen vanuit de regering zijn voor dat laatste scenario gunstig. De regering wil uiteraard graag zonder grote weerstand de wegen aanpakken en verbreden.

Indien er door het huidige college slim onderhandeld wordt is er zoals gezegd geen financieel probleem en kunnen, wat we allemaal willen, scholen gebouwd worden en al het andere. Ik neem niet aan, dat de VVD en de andere partijen in het college slechts een bovengrondse verbreding van de A9 willen en niet meer willen praten over een tunnel.

Dat zou de stad onleefbaar maken en tegen alle belangen van de stad en haar inwoners ingaan. Ik ben dan ook zeer benieuwd, wat het College dan wel wil. Tot nu toe zie ik alleen maar bijdrages die bestaan uit het schoppen tegen partijen die wel wat willen. Stop met dit moddergooien en laten we samen werken aan een leefbaar Amstelveen. Daar doen we haar bewoners de meeste dienst mee.’Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS