Bijgewerkt: 3 december 2021

Q-Park gaat slordig om met de Mosquito

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
10-02-2013

Beheerder Q-Park van de parkeergarage boven het busstation naast poppodium P60 neemt het niet zo nauw met de regels bij het gebruik van de Mosquito in het trappenhuis van de parkeergarage. GroenLinks vindt, dat dat niet kan.

De Mosquito is een omstreden middel om overlast van hangjongeren tegen te gaan. Door een extreem hard piepgeluid te laten horen, dat zo hoog is dat het voor mensen boven de 30 niet meer te horen is, worden jongeren uit de buurt van de Mosquito weggejaagd. Door een Mosquito op te hangen bij een plek waar overlast is, kun je de directe omgeving “schoonvegen”.

Maarse Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Albert Maarse, raadslid van GroenLinks-Amstelveen stelt zijn vraag tijdens de raadsvergadering op 6 februari 2013 over het (mis)gebruik van de Mosquito in het trappenhuis van de parkeergarage boven het busstation in het Stadshart


Dat de Mosquito omstreden is, is omdat hij mensen beperkt in hun bewegingsvrijheid en mensen pijn doet. En dan niet alleen de jongeren om wie het gaat, maar ook passanten. GroenLinks raadslid Albert Maarse: “De Mosquito kan effectief zijn, maar eigenlijk is het een akelig ding. Je moet hem pas als laatste redmiddel inzetten, als andere maatregelen, zoals extra toezicht niet meer werken”.

In het trappenhuis van de parkeergarage boven het busstation was sprake van hardnekkige overlast door jongeren. De gemeente heeft daarom de beheerder van de garage, Q-Park, toegestaan om twee Mosquito´s in te zetten in het trappenhuis. Maar dan wel volgens strikte regels: de Mosquito´s mogen alleen ´s avonds laat en ´s nachts aan staan, en als er geen sprake meer is van overlast, dan moeten ze weer weg.

mosquito Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Een Mosquito apparaat in het trappenhuis van de parkeergarage van Q-Park naast P60. Het is met een metalen kastje beveiligd tegen eventuele agressie


De afgelopen weken echter blijkt de Mosquito op de gekste tijden te piepen. Albert Maarse: “Ik heb de afgelopen weken bij bezoeken aan het Stadshart gemerkt, dat de Mosquito in het trappenhuis ook overdag en in de vroege vooravond regelmatig aan staat. Ik kan u vertellen, dat het een rotgeluid is, en dat het kinderen echt flink pijn doet. Het kan toch nooit de bedoeling zijn, dat overdag goedwillende bezoekers van het Stadshart ook de garage worden uitgejaagd?”

In de raadsvergadering van woensdag 6 februari 2013 heeft Albert Maarse het College van B en W mondelinge vragen gesteld over deze kwestie. De burgemeester antwoordde, dat ook hij het belangrijk vindt, dat dit omstreden middel volgens de regels wordt ingezet en dat het College bereid is om op te treden tegen de beheerder van de garage als hij nog eens in de fout gaat.

Albert Maarse: “Volgens mij laat dit verhaal zien, dat je de verantwoordelijkheid voor dit soort omstreden middelen niet in handen van particulieren moet geven. Je kunt als overheid nog zo je best doen om het netjes te doen, maar als vervolgens de beheerder zich niet aan de afspraken houdt, dan gaat het toch fout en worden ook mensen de dupe die niets met de overlast te maken hebben. Als het al niet anders kan, dan moet het op zijn minst netjes.”

mosquito Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

The Mosquito


The Mosquito?

Het is een uit Engeland afkomstig elektronisch apparaat, die op een zeer hoge ultrasonische geluid (ongeveer 18 kHz op 108 dB) genereert en wordt gebruikt tegen hangjongeren onder de 25 jaar. Het hoge frequentiegebied wordt door oudere mensen niet meer waargenomen door gehoorverlies (Presbycusis), dus alleen maar jongeren horen het irritante geluid en dat is de reden, dat tegen hangjongeren wordt gebruikt om ze weg te jagen. Volgens de importeur hangen in Nederland 500 apparaten in 125 gemeenten (cijfers 2009).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS