RIVM video over tekenbeten
Nieuws -> GezondheidBron: RIVM
29-06-2012
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, RIVM lanceerde op 28 juni 2012 een film over tekenbeten en de ziekte van Lyme. In de film kun je zien, waar teken voorkomen en hoe ze op mensen overstappen. Ook is in beeld gebracht, hoe je jezelf kunt controleren en hoe je een teek moet verwijderen.
De film is aanvulling op het huidige voorlichtingsmateriaal over dit onderwerp. Op de RIVM-website is de film ook toegankelijk gemaakt voor slechthorenden en slechtzienden.
Een teek? Pak 'm beet!
Wat te doen bij een tekenbeet?
Een tekenbeet kun je op veel plaatsen oplopen. In het bos, het park, de duinen of in de tuin. Het is belangrijk om jezelf na bezoek aan de natuur te controleren op tekenbeten. Want van een tekenbeet kun je ziek worden. Sommige teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Heeft een teek zich vastgebeten, verwijder deze dan zo snel mogelijk.
Je kunt hiervoor een puntig pincet gebruiken, of een speciale tekentang. Hou na de beet je plek rond de beet nog drie maanden in de gaten. Maar let ook op andere gezondheidsklachten. Krijg je een rode, ringvormige uitslag rond de beetplek of krijg je griepachtige klachten? Neem dan contact op met de huisarts. Ook als de teek waarschijnlijk meer dan 24 uur in de huid vast heeft gezeten kun je contact opnemen met de huisarts om te bespreken of behandeling nodig is.
Voorlichtingsmateriaal
Het RIVM heeft verschillende voorlichtingsmaterialen ontwikkeld over tekenbeten en de ziekte van Lyme. De informatie is verkrijgbaar via regionale GGD’en en verschillende andere instanties die te maken hebben met tekenbeten. Het materiaal bestaat uit folders, posters, afbeeldingen en uitgebreide vragen en antwoorden. Speciaal voor kinderen is er ook informatiemateriaal. Onder andere een online game voor kinderen tussen 10 en 14 jaar. Deze is te vinden via www.teekcontrol.nl